toturial 1 : flash blockquote

April 27, 2012

jumaat , 26/ 04 / 2012

بسم الله الرحمن الرحيم

Nie toturial wani yang pertama , huu . Sebenarye macam ta reti nak buat , tapi klau nak mencuba tak salah kan ?? Wani cuba nak buat blockquote . Blockquote tu macm nie :-
hari ini , ada jamuan doram . Jadi bawalah apa yang korang nak bawa 
hah ! macm tu la . Itu jenis flash punya . Cara buat nya :- ( macm nak bg resepi plak )


01 ) Dashboard > Design > Edit HTML > tick expand widget templates  * lama
       Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed ( jika ada ) > kne tick * baru


02 ) Cari code ini ( ctrl + F ) * serentak 
      .post blockquote }
03 ) Dah jumpe ? klau dah jumpe korang paste code nie , bawah code yang korang 
      jumpe tadi , tpi sebelum tu padam blockquate yang pernh korang pkai dulu .
background:url(URL background 1); padding:5px;
Border:2px solid #00000;
colour:#FFFFFF}
blockquote:hover {
background: url(URL background 1) repeat right bottom ;
border:2px solid #000000;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
}

04 ) korang bley tulisan berwarna itu dengn kesukaan korang .
     URL background 1& 2 = background yang korang nak ( sini atau google )
     solid ( ___ )= bley tukar dashed (---) dan dotted (....)
     #000000 = ambik code warna disini .


05 ) korang boley preview dahulu , klau ta ad error , bley save :))


jadi komen , klau tak jadi rujuk balik ( waa ! macm orng dah pkar plak , :D )

You Might Also Like

0 comments

Fanpage