Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Wednesday, July 25, 2012

Siapkan Assignment ( ijtihad )

Rabu , 25 / 07 / 2012
! Assalamualaikum !
&
~ Salam Sejahtera ~
بسم الله الرحمن الرحيم 




Sungguh sebak hati ini :( ~ wah ! bt ayat pasrah plak , hehe . Yela , sedih tahu tak klau tak hadir kelas . Wani pernah sekali kelas pengantar syariah , sekali ( semalam ) kelas aQidah islamiyyah , aduii ! moga-2 tidak ad pda kelas fiQh ibadat plak .


Semlam jugak , pi jumpa ustaz untuk subjek pengantar syariah , nak minta tajuk assignment  . Tapi wani kekurangan orang untuk kump wani , ta kan 2 org je kut kan yang bentang assignment uh ? kene cari org nie , naya la klau 2 orang ja yang present .


Dah dapat tajuk , hah ! nak thu tak wani  dapat tajuk apa ? laa , bukan nak promot tapi nak minta tolong kepada sesiapa yang tahu dan faham bab nie , habaQ-2 la mai , sian cek :( hihi . Wani dapat tajuk ijtihad .


Lepas solat maghrib , kawan wani yang study dulu bab nie , wani pi solat tarawih . Balik dari solat tarawih , baru wani mula untuk faham tajuk nie . Tapi ta sume la , wani baru faham bahgian pengertian , huhu .


Assignment wani pkai power point . Laa , wani tak pernah present pkai power point sebelum nie . ~ aduh ! memgla , zaman sekolah mne pkai lap , pkai kertas manjung dlu . Setakat hari nie present kami baru siap , 20% dari 100% , hihihi . Laa , tak tahu nak buat design cmne ? kang lintang pukang , serabut , kene potong marks plak . Tapi akanku cuba sedaya upaya , insyaAllah :)


Okeylah , setakat ini saja untuk update kali nie , selamat berpuasa pda hari yg ke-5 .







Tuesday, July 24, 2012

kenapa hati aku kosong ?

 Selasa , 24 / 07 / 2012
! Assalamualaikum !
&
~ Salam Sejahtera ~
بسم الله الرحمن الرحيم 



Wah !! bnyi macam menyeramkan bagi diri aku ? kenapa hah ! haha , aku pun tak tahulah nak habaQ cmne ? Sebb ak pun tengah konfius dengan hati aku . 

Aku tahu , aku masih belajar jadi aku TIDAK SEHARUSNYA ! mengambil tahu tentang ini , hal ini bleh fikir lepas abis belajar . Tapi aku jujur ! aku tak tenang belajar bila memikirkan hal ini , kenapa hal ini trjadi dalam hidup aku ? Adakah korang pernah mengalami ye ? 

Aku takut nak luahkan disini kerana orang akan ibaratkan ak " buka pekung didada sendiri " , dan bagi aku bukan disini tempat aku untuk luahkan , tapi pada Allah Maha Mendengar :) .

Di bulan puasa ini , baik aku ambik kesempatan untuk mengadu kedapaNya , manalah thu , insyaAllah termakbul ( alhamdulillah ) . Aku harap-2 cm uh la .

Sebab aku tak tahu nak buat apa lagi , aku tak nak kecewakan hati orang sebb aku takut ia akan berlaku kembali dekat diri aku , 
buat baik , di balas baik ,
buat jahat , di balas jahat .
bila aku buat sesuatu , itulah yang aku asyik fikir sejak menjak ini . Bukan sebelum nie ta fikir , fikir jugak tapi hal inilah yang paling aku titik berat kan . Adakah korang tahu apa masalah aku ? Jika tahu , gi sorok bwah meja makan , hihi .

Ada seorang kawan aku , menyatakan aku jual mahal . Bukan ke seorang perempuan tu harus jual mahal agar lelaki ajnabi tidak mengambil kesempatan ke atas dirinya ? Tu pendapat bagi diri aku bila orang kata " jual mahal " . 

Aku tak nak cerita panjang lebar masalah aku , cukuplah aku cite secra berlapis-2 , hihi . Nie first time aku cite masalah aku dalam blog but not full story , i'm embarrassed :D

Aku teringin jadi

adakah korang pun teringin ??
marilah kite berhijrah dari diri kite yg dulu ke arah yang lebih baik :))




Sunday, July 22, 2012

First time buka puasa di kolej

Sabtu , 21 / 07 / 2012
! Asslamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم 



Alhamdulillah , puasa hari nie berjalan dengan lancar . Macamne puasa korang pda hari pertme ? Msti korang bnyak isi dengan amalan yg berfaedah seprti berzikir , baca al-Quran dan lain-2 . Semoge korang amalkan selma 30hari nie , tpi lbih baik sepanjg hidup , huhu .

Memandangkan nie tahun pertme wani di kolej , jdi puasa kali nie wani berbuka dekat kolej . ~ teringat zaman sek , alangkah riang ye myambut ramadhan .

Keadaan kolej nie sungguh sunyi :( sebb rmai sangt yg blek , yela masing-2 nk bukak puasa dengn family , tpi wani , mak kata ta yah balek , huuuu sebak !!

Hari nie , wani berbuka puasa dengan kwan-2 wani yg ta blek . Kami buka puasa nie ja 

nie minuman buka puasa kami
(
laici , neslo , milo , blackcurrant )

nie makanan plak
(
plastik hujung uh sos ! bnyakkan ? hihi )

kami sume 4 orang , jdi bnyak tu lah juadanya



Tu je yang mmpu wani catatkan disini . Wani sharing is carring , hahaha ~ kuar tajuk dhla sayang :)







Monday, July 09, 2012

Akhirnya :)

Ahad , 08 / 07 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم 

Hai , apa khabar sume ? Lama wani ta update blog nie , rindu sangat dekat blog nie :)) 
Wani update blog melalui enset ja , tpi macam ta puas la :(

Wani sekarang sibuk dengn kelas , jadual ta padat tpi kelas uh yg padat dengn pelajar , kelas wani ad kurang dripda 60 peljar , rmai ta ?? Wani ambik 8 subjek .
  • aQidah islamiyyah
  • fiQh ibadat
  • Asas tilwah al-Quran
  • sahsiah dn keterampilan
  • Pengantar syariah
  • PBSM
  • Asas bahsa arab
  • foundation 1
Tu je subjek untk sem 1 nie , wani ta mmpu la nak ambik bnyak-2 subjek ne .

Wani at sini , kenal rmai orang kedah . Roomate wani orang kedah . Kekadang terasa suka cakp kedah , tpi wani suka rosakkn bahasa kedah deme , hihi .
Amalina , hajar , syakirah , nabila wahida 
Wani suka kawan dengan deme sebb deme kelakar-2 . Tpi wani bagi wani , ta ad siapa pun yang mampu ganti sadatul , sahabat wani . 

Saidatul , wani rindu dy :))