Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Sunday, September 30, 2012

Window Shopping Tyme !!

Ahad , 30 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم




Semalam ( sabtu , 29 / 09 )

Wani pergi taiping , yang betul-2 taiping wani nak pergi :) . Sebelum nie pun wani ada jugak pergi taiping dan nak baca entry ye ( sini ) . Sonok sangat gi taiping semalam walaupun tak beli pape . Bukan tak nak beli , keinginan nak beli tu memang ada tapi entah kenpa tangan nie berat nak kuarkan duit dari poket * jimat duit , no say kedekut ! :D

Wani pergi taiping semalam , naik kete kawan dan kawan tu la yang bawa sebab dia telah mengofferkan dirinya untuk bawa wani dengan kawan-II pergi jalan-2 taiping . Wani pergi 4 orang + yang membawa tu :D . Kawan A + Kawan B + Kawan C .

Mula-II kami pergi kedai popular , saja je nak pergi , ingatkan bolehlah beli pape , tapi tak beli pape pun sebab buku yang wani inginkan tak ada walaupun dah round kedai tu 2-3 kali , hihi . Jadi wani tengok-2 ja apa yang ada dalam kedai popular tu dan kuar dengan tangan kosong , tanpa membayar di kaunter , hihi .

Lepas tu , kami pergi tesco dan taiping sentral , tesco dengn taiping sentral kan berjiranan , klau tak pergi taiping sentral nanti taiping sentral tu merajuk :D . Kami pergi tesco , parking kereta dan solat asar , lpas tu baru pergi taiping sentral .

Taiping sentral ?? Ah ! nielah yang wani nak pergi sebenarnya bila sampai at taiping , hehe *macam dekat kL ta ad je . Bukan tak ad , ada ja , bnyak . Tapi ibuayah tak akan bagi wani pergi hatta dengan kawan-2 pun . Nie bukan ambik kesempatan , nie ambik peluang , hehehe .

Kebetulan , masa kami sampai at taiping sentral tu ada pesta buku , tapi sama jugak , wani tak beli pape pun . Pesta buku kecil kecilan saja tak macam pesta buku PWTC :D , dah tengok-II sume buku yang ada , kami pun naik ke tingkat seterusnya .

Wah !! tu mungkin bahagian telefon kut , sebab macam-II kedai ( corner ) telefon ada , bukan telefon je , kedai baju ( butik ) pun ada , tapi wani rasa setiap tingkat ada kedai baju . Wani dengn kawn A pun jalan-II cuci mata tengok enset at situ , yang agi 2 orang pergi kedai mana ntah , tak tahu . Lpas uh , kami beli air dan naik ke tingkat yang seterusnya , tingkat 3 rasanya .

Dekat tingkat tu , ada playground rasanya , tapi kecik je . Dekat bahagian uh , wani beli buku muslim team , lpas beli buku tu , tak tahu nak pergi , wani dengn kawan A pun tunggu kawan wani B + C yang msuk kedai living cabin . Wani pun tak tahu dyorang cari apa dalam kedai uh . Lpas dyorang dah kuar dari kedai tu , kitaorang pun naik ke tingkat seterusnya , kalau tadi 3 nie mstilah 4 , hehe .

Tingkat last , ada wayang tapi tak pi la , mase tu dah pkul berape nak msuk lagipun tak terniat nak tengok wayang pun . Depan kaunter tiket tu , wani nampak kedai komputer serta merta teringat nak beli pendrive . Wani pun masuk jela kedai tu tapi wani tak bgthu kawan A , B , C . Bukan tak nak bgthu , ingatkan  nak masuk kejap je tengok pendrive tapi tengok-II dyorg pun dah msuk *risau ak la tu :D . Kuar dari kedai tu , kami pun turun , masing-II perut dah lapar .

Tiba dekat tingkat 3 , kawan B + C nak singgah kedai kids station *mungkin tdi tak nmpak kut , hehe . Wani pun ikut jela . Tengok-II kawan A dah turun sorang-II sambil menikmati aiskrim dy tu , haha . Terlalu menikmati hinggakan tak sedar yang belakang dy tak ada orang :D , wani pun tunggulah dia turun dari lif dan tunggu dy pandang atas , bila dy pandang wani , wani pun buatlah isyarat yang ktorang nak singgah kedai tu . Dy pun naik balik , dekat tempat yang wani tngu dy tu ada mesin penimbang berat :D wani nak timbg berat wani tapi tak ada duit syiling , kawan A nie ad duit syiling , jadi guna duit dy la , hihi . Berat wani !? lalalala :D . Lpas dah timbg berat , wani dengn kawan A jalan-II tengok kedai perak yang ada at tepi mesin timbg berat tu . Lpas tu , baru masuk kedai yang kawan B + C masuk tadi . Wani masuk kejap je lpas tu wani kuar , wani tak bgthu pun kawan A , B , C yang wani nak kuar dari kedai tu . Wani main kuar ja , hehe . Wani pun jalan-II la tengok-II kedai yang ad at situ , tapi tu la kebnyakkan ye bnyak kedai baju dan boleh dikatakan sume ye berjenama . Tengah ak jalan , tengok-II at belakang wani ada kawan A , haha . Dah jalan 1 tingkat tu kami pun turun tapi sebelum tu kawan B + C nie dah turun dlu , dyorang tngu at tempat pesta buku yang mula-II kami msuk tadi .

Bila dah sume ada at bawah , kami pun kuar pergi makan . Mula-II makan tutti frutti *wani tak pernah makan dan semalam first time . Erm , rasa aiskrim tu , lalalala , sapa dah makan tahu lah , mungkin sedap kut , hehe . Mahal ?? haha , adalah dalam RM 17 cam tu ja . 1 cup tu kami share 3 orang .

Lpas dah makan , kami pergi solat maghrib dekat masjid yang berdekatan . Ada sorang kawan wani nie nak makan domino pizza , jadi kami pun pergilah domino pizza yang depan taiping sentral tu . Lpas makan , kami pun balik . Eh ! belum balik kolej lagi , hahaha . Wani rasa macam jalan sakan pulak hari tu walaupun tak beli pape :D

Kami pergi singgah pasar malam , tapi wani tak kuar cuma duduk dalam kereta ja , yang kuar kawan A , B , C ja . Lpas tu , antar barang dekat rumah kawan A . Dan barulah kami balik kolej , sampai kolej pun dalam pukul 10.30 malam .


Nota PintuTerima kasih kepada yang membawa kami pergi jalan-II , minta maaf sebab mungkin menyusahkan sikit :D . Erm , tak tahu nak cakap apa tapi memang sonok sangat semalam . Alhamdulillah , ak sampai jugak at sana * bt gaya macm teruja :)





Friday, September 28, 2012

Segmen E'raz Fadli : Blogwalking

Jumaat , 28 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Nak join segmen nie plak , hehehe .


klik banner untuk join :)




Betul tu :D

Khamis , 27 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Kekadang , kita tak boleh nak tegur orang sangat , sebab hati manusia nie sensitif . Kena jugak jaga hati orang agar tidak menyakiti hatinya . Tapi klau kita tak tegur sapa lagi nak tegur klau bukan kite :D

Ramai orang bercinta tapi apa bukti cinta mereka ? Dengan melahirkan anak luar nikah *astaghfirullahalazim . Melafazkan kata-2 manis kepada seseorang agar ia mempercayai kita dan termasuk dalam perangkap cinta kita . Ah ! tu dia !!! tu la , rmai sangat bila putus cinta , menangis , nak bunuh diri la , nak bt perkara-2 yang negatif .

Padahal , sume tu mndatangkan dosa . Tidakkah kita terfikir yang Allah dah aturkan hidup kita dengan tersusun dan rapi . Sesuai dengan hambanya yang lemah . Allah berfirman
" Ya Tuhan kami , janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami . Ya Tuhan kami , janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak sanggup kami memikulnya "
(
Surah al-BaQarah : 284 - 286 )
Sesuaikan ayat ini dengan kita sebagai hamba-Nya yang sebegini rupa . Erm , jika kita putus cinta atau apa-2 yang berlaku pada diri kita , ingatlah ! Allah ingin mengAJAR kita . Ada hikmah disebalik kejadian dan ada kecerahan ataupun kejayaan yang menanti kita dihadapan , tapi kita perlulah berusaha :) , berusaha dengan doa , lakukan bersungguh-sungguh dan barulah kita bertawakal .



Cuba korang renung kata-2 dekat atas uh . Apa yang korang fikirkan ? hehe . 

Ingatlah bercintalah atas keredhaan Allah , jika kau menyukai seseorang itu dan berniat ingin jadikan ia suami / isteri , lakukanlah urusan yang menuju ke arah yang indah dan menghalalkan . Adakah itu lebih baik ? malahan dapat pahala agi :)

Percayailah kata-2 cinta itu dengan sebuah perkhawinan :) . Ingin mengenali pasangan anda dengan lebih dekat ? ikatlah tali pertunangan dengan si dia . Tetapi jangan ingat tunang menghalalkan seperti perkhawinan . Pertunangan hanyalah salah satu cara untuk kita mengenali pasangan kita sebelum mnjadi yang halal untuk diri kita .



Thursday, September 27, 2012

Segmen : Tangkap Follower Sebanyak Mungkin

Rabu , 26 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

klik banner untuk join :)


Follower wani setakat ini

258 orang 

Btw , wani tag sume yang baca blog wani :)
 Mai la join , sebelum 30hb *11 malam .


Allah Tetap Cinta

Rabu , 26 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Ia adalah sebuah puisi , hasil nukilan daripda ukhti Haslina .


Ketar ,
mengenang dosa silam ,
Gugup ,
bakal diterimakah oleh Tuhan ?

Saat kaki mula melangkah
dalam tarbiyah Tuhan , 
Aku memandang sekeliling ,
Membuat tunduk sepi , 
Melihat mereka 
umpama malaikat ,
Sedang aku lumpur , hina , jijik .

Aku sering mempersoalkan
Bertanya kepada Tuhan , 
" Ada lagikah kemaafan , keampunan ? "

Lembut Dia memujuk , 
" Jangan kau berputus asa dari
rahmat-Nya . Sungguh Dia mengampuni semuanya "
( Surah Az-Zumar , 39 : 53 )

Terdiam , 
Tuhan itu penuh rahsia ,
Menyayangi walau dibalas dosa , 
Memujuk setiap hati yang terluka ,
" Walau selautan dosamu , Allah masih Cinta ! "


Sunday, September 23, 2012

Toturial : Letak Scroll Bar Dalam Post

Ahad , 23 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Di tengahari yang panas terik ini , haha . Wani nak buat 1 toturial , tak ada idea sebenarnya nak post entry tentang apa , daripda duk mengadap laptop nie , wani ingat nak buat toturial la . Toturial letak scroll bar dalam entry :)

kehidupanku disini sungguh ceria , seceria burung-2 berkicauan ditaman yang lapang . Hati ini akan rasa tenang seandainya hidupku diberkati Allah . Dengan melakukan perkara yang diredhoiNya . Amin :)


Okey ! tu la toturial yang ingin wani share kan . Berguna tak ? hehehe .

01 ) Dashboard > create new post > HTML .


02 ) Copy code ini :-
< div style="font: 12px,arial; height: 120px; overflow: scroll; width: 400px;">Tulis Entry Korang</div><div style="font-family: arial,arial,sans-serif; font-size: 10px;"></div>

ataupun korang boleh guna yang ini untuk letak background

<center><div style="background-image: url(http://dl.glitter-graphics.net/pub/303/303771ob8r4r0z04.png); border: 3px double #FFFFFF; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">Taip Ayat Korang Disini</div>

03 ) Pastekan ke kotak HTML > compose .

04 ) Lihat hasilnya , menjadi tak ??


Nota HatiHijau - Saiz Tulisan
Oren - Jenis tulisan
Biru - Panjang scroll bar
Pink - Lebar scroll bar
Bihi - Background entry
Kuning - Ketebalan border
Merah - Warna Border
Ungu - Apa yang korang nak taip


Sekian toturial dari wani :)


Saturday, September 22, 2012

Bloglist September - Oktober NurFara Hani

Sabtu , 22 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

klik banner untuk join :)

Tarikh Tamat : 24 sep. 2012


Jodoh ada 3 peringkat :)

Sabtu , 22 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم



Cinta itu adalah permulaan jodoh .
Jodoh itu terbahagi kepada tiga :-

01 ) JODOH DARI SYAITAN
- Kamu berdua berkenalan , berpegangan tangan , dan berterusan membuat maksiat . Mengunakan panggilan yang boleh mendatangkan syahwat , perempuan itu mengandung baru kamu menikahinya .

02 ) JODOH DARI JIN
- Kamu berdua berkenalan , tetapi wanita itu tidak menyukai kamu dan kamu menyukainya . Untuk membuatkan wanita itu menyukai kamu , kamu telah menggunakan orang perantaraan ( jin ) , kemudian kamu berdua menikah .

03 ) JODOH DARI ALLAH
- Kamu dan perempuan itu berpandangan mata , menusuk ke kalbu , kamu inginkan hubungan yang diredhai Allah . Kamu terus meminang wanita itu , dan wanita itu terima pinangan kamu :) Akhirnya kamu bernikah , insyaAllah berkekalan hingga ke akhirat .

Anda inginkan yang mana ? Renung-2 kan lah :)


Thursday, September 20, 2012

Jom Buang Bende Alah nie :)

Khamis , 20 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Akibat terlampau boring *final nak dekat :-o . Wani tak tahu nak update apa , then , sekarang nie wani banyak *banyak ke ? :D join segmen follow memfollow . AlhamdulilLah , follower meningkat dan mendapat sambutan yang mengalakkan .

Okeyla ! tak mau buang masa , nanti pkul 12 ada kelas ( aQidah islamiyyah ) . Seperti yang wani bagitahu tadi . Wani kan dalam musim join follow blog orang . Ada sesetengah blog telah mengunakan word verification . Atau lebih manja , please prove you're not a robot ;D .

Kepada sesiapa yang tak tahu sama ada anda telah mengunakan word verification itu pada kotak comment ya atau tak ? Anda boleh check . Macam mana ? Ah ! nie lah yang den nak tunjukkan :)

01 ) Dashboard > Setting > Post and Comment

02 ) Cari " Show word verification "

Apa yang ada dalam kotak tu ? " Yes " atau " No " ?? klau " Yes " , ye ! korang telah mengunakan word verification pada kotak komen .


03 ) Tickkan pada " No " .


04 ) Dah siap , jadi save lah :)


Wani bukan apa cuma banyak blogger yang tak puas hati dan jadi terbantut untuk komen jika nampak benda alah nie * menyemak kan ? Klau salah taip kena refresh balik untuk dapatkan perkataan baru . Senang tak apa , ini tulisan senget benget . Haraplah sesiapa yang ada tolong hentikan * mohon simpati untuk menyenangkan blogger lain komen entry anda . Korang nak tak entry korang ramai orang komen ? hehehehe .










Monday, September 17, 2012

Segmen : Jom Tingkatkan Follower Sampai Lebam

Isnin , 17 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Hai semua :)

Wani nak join segmen lagi . Tengah boring nie , tak tahu nak buat apa ? jadi blogwalking , tibe-2 nampak segmen ini , wani pun join :) . Syarat-2 nya pun mudah . Jomlah sertai ramai-ramai *malu

Segmen apa ye ??

klik banner untuk join :)

Follower sekarang :-







AM Rumah Terbuka di Putrajaya

Isnin , 17 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Semalam ( 16 / 09 ) , bulan syawal yg terakhir . Semoga tahun hadapan kite dapat berjumpa lagi bulan ramadhan & syawal , insya-Allah .

Semalam jugak , wani telah pergi ke 1 rumah ( dewan sebnarnya ) terbuka di putrajaya ( masjid putrajaya ) . Ia adalah anjuran dari group facebook , autisme malaysia . Wah ! ramai jugaklah yang datang , tapi wani tak kenal semua hanya sesetengah je , dan yang paling ramai mestilah kawan ibu :) .

Makanan dekat sana , memang sedap-2 belaka , tapi wani tak makan sume , hanya nasi minyak , roti jala , dan tembikai . 

Antara aktiviti yang ada :-

01 ) nyanyian dari umar .
02 ) nyanyian dari anak-2 autisme .
03 ) nyanyian bahasa jepun .
04 ) nyanyian dari jefrry zin
05 ) makan-makan .
06 ) pemberian duit raya .

dan macam-macam lagi :)

Nak cite banyak pun tak mampu . Korang bolehlah tengok gambar yang sedia ada nie .

kaum-kaum ibu :)
orang kata : inilah persembahan yang paling mahal :D


ini dia , umar menyanyi . Lagu maherzain & lagu raya 
nak bagi saiyidah duduk diam , macam nie lah :D


mereka nyanyi lagu Dia Muhammadku , lupa lirik ye dik :D

okey ! beratur , nak bagi duit raya nie , hihihi .
This is my family :))
seronok saiyidah main belon . Dah 3 belon dia pecahkan =,="


Sunday, September 16, 2012

Berapa rm$$$ churp-churp wani ??

Ahad , 16 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Banyak wani baca entry orang tentang churp-churp . Pe benda uh ? ( garu-2 kepala yang tak gatal ) . Wani tak tahu , tapi orang kata boleh buat duit then , ia macam dikira kite menderma dekat orang ( RM 0.20 ) . 

Cara derma , hanya klik dekat churp-2 orang . Erm , wani adalah jugak klik churp-churp orang tapi wani tak tahu pun apa yang mereka dapat . Lama-lama baru wani tahu , mereka dapat duit dalam churp-churp mereka uh .

Wani pun adalah daftar churp-churp , tapi bukan sebab nak duit , daftar sebab saja-saja , dah tak tahu nak gune , daftar jela . Baru nie wani tengok churp-churp wani , nak tahu hasilnya berape $$$ ? hahaha . Dengan riak wajah yang bersahaja sebab wani dah menganggak bende nie .


Haha , see ! kosong maa , tak dak nilai . Wani pun tak tahu macam mana nak bgi ada nilai . Sebenarnya tahu je , tapi nak suh orang klik-2 uh , wani tak tahu . Entahla , kesudahanya wani biarkan aja churp-churp tu .



Saturday, September 15, 2012

Giveaway : Saya Mau Novel Dari Onenie .

Sabtu , 15 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Di pagi yang hening ini , wani nak join 1 giveaway . Erm , wani jarang join giveaway ( GA ) ini sebab tak tahu lah , hee . Wani selalu join segmen jer . 

Giveaway nie , di jemput oleh tuan pye penganjur sendiri ( terima kasih jemput :) )

klik banner untuk join :)


Syarat-2 penyertaan senang je . 

Hanya like ini ( contest ) , ini ( fanpage ) , dan follow blog tuan penganjur .


Header Blog Baru

Sabtu , 15 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Lama dah wani tak edit-2 blog ini . Sebenarnya tak tahu nak tukar warna apa dekat blog ini . Tapi dalam banyak-2 perkara dalam blog nie , hanya 1 dari dulu memang wani nak ubah . Haha , cer teka apa ia ?? Ting ! ting ! masa tamat :D
header .

Ya ! header yang wani nak tukar , sebab bila buat , ia akan jadi macm nie :-


Wani buat header blog dekat photoscape jer . Bila wani belek-2 blog lain , 0oh , baru wani tahu yang photoscape nie tak ada transparency .

Okey , ta pe . Wani biarkan header nie saja sebab malas nak tukar dan buat =,= . Sampailah 1 masa , wani join segmen : Header . Dan Alhamdulillah , wani berjaya memperolehinya , dan wani jadikan header itu sebagai header blog sekarang :)

tadaaa !!!

|
|
|
V


Itulah header blog wani sekarang , tapi insyaAllah , nanti wani nak tukar header lain plak . Masih dalam pembelajaran sendirian buat header , hehehehe .

Klau korang rajin dan nak bantu wani , tolonglah ajarkan wani buat header pkai photoscape sahaja , sebab wani tak ada photoshop .

Akhirnya header yang wani impikan tercapai . Terima kasih kepada nana sebab buatkan header ini :)

Tapi wani nak cuba buat header sendiri . Wani dah cuba dan ini hasilnya :-


Menjadi tak ?? Tapi tak lah sehebat blogger yang dah lama . Wani ambik doodle tu pun disini . Bab doodle , memang wani tak reti buat langsung . 

Erm , apa pendapat korang tentang header wani ??











Wednesday, September 12, 2012

Segmen : Aku Sayang Kau . Sahabat .

Rabu , 12 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Wani nak join 1 segmen nie , bunyi macam menarik dan wani tersangatlah suka :)) . Wani nak sangat kenalkan sahabat wani dekat korang . Sebab wani memang sangat sayang dekat dia :D

klik banner untuk join :)

TAG : NARUTO

haha , nak tahu tak sapa sahabat wani ? Dia adalah hamba Allah .

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

ting !!! :D


Inilah sahabat wani , nama dia Saidatul SyafiQah . Comey kan ? hehehehe .. Okey , wani kenal dia dekat sek men ( maahad al-abbasiah ) , wani betul-2 rapat dengan dy , masa form 3 . Form 2 pun rapat jugak tapi bukanlah seperti isi dengan kuku . Masa form 3 , bagaikan aur dengan tebing , hehehe . Sonoklah kawan dengan dy , wani bersyukur sangat Allah kurniakan seorang sahabat seperti ini dalam kehidupan wani . Dy seorang yang ambik berat tentang wani , bila wani salah dy sering tegur kesalahan wani , dan wani ambik teguran itu walaupun kadangkala wani ulangi lagi kesalhan itu , tapi dia sabar . Dy jugak sering menasihati wani dalam sesuatu perkara , tapi apa yang wani paling nampak nasihat tentang pergaulan wani dengan lelaki , Alhamdulillah , nasihat dy sering wani sematkan dihati dan ingatan , bukan sahaja nasihat tentang itu , nasihat dalam pelbgai aspek . Dia jugaklah tempat wani mengadu jika wani ada masalah , dan dia akan beri respon yang positif dan wani akan rasa lega lepas luahkan dekat dia .

Hahaha , banyak plak wani cerita tentang dy , sebnarye banyklah nak cerita tentang dy , tapi memang tak dan lah kan ? hehehe . Okey , tu jela apa yang dapat wani sampaikan :) . Wani harap perhubungan persahabatan dengan dy sampai ke akhirat kelak . 
Ana uhibbu anti lillah hi ta'ala :)




Dan Akhir sekali , nie khas untuk si dia .

|
|
|
|
|
|
V








Pergi Seminar Antarabangsa

Selasa , 11 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Tadi pagi pergi seminar antarabangsa , terhad 200 orang , naik 5 bas . Pukul 7 lebih kami berkumpul dekat lobby pentadbiran kolej . Sampai ipoh , dalam pkul 9 lebih di Hotel Kinta Riverfront , Ipoh , perak darul Ridzuan .

Sampai sana , kami ambik tempat masing , tapi tu la , saja nak habaQ , tak faham apa yang pengerusi dan apa yang orang atas pentas tu cakap . Klau cakp bahasa melayu , baca doa , ha ! yang tu aku faham la , adalah sikit-2 bhasa inggeris dan bahsa arab yang aku faham , tapi tak sume perktaan la aku faham =,="

Hey ! Sampai sana , jangan ingat nak makan ja :D ( padahal mula-2 datang , rasa lapar + aircorn agi ) memang lapar , tapi tahan jela sampailah perasmian program tu .



Makanan dekat sana , memang sedap , banyak pulak uh . Kami makan samosa , bihun singapore , sandwich , dan kuih lapis . Kami ingatkan lepas makan boleh balik :D sebab habis sesi pertama tu pukul 11.30 , at kolej kertas tampal at lobby asrama " 9.00-11.30 " , hah ! tu ingat sampai 11.30 ja , upe-2nya ada lagi . Dilanjutkan sampai pkul 12.15 .

Habis sesi kedua nie , maka habislah program sebab habis sesi kedua nie , kami makan tengahari then balik kolej . Dekat sana , makan tenghari memang macam-2 ada tapi tak lalu lah nak makan sebab rasa kenyang lagi masa tu . Kami cuma makan desert ja ( tembikai , puding jagung , honeydew , kek dan jelly mangga ) .

Okey , dah abis makan , kami pun pulanglah ke asrama dan solat zohor :)





Esok ada lagi . Progrm nie , 2 hari ( 11 / 09 - 12 / 09 )

Maklumat lanjut --> klik sini .






Sunday, September 09, 2012

jalan-2 Taiping

Ahad , 09 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Taiping ? Sape pernah pergi taiping ? Angkat jari tangan . Wahh ! ramainya pernh pergi ( buat-2 macm nampak orang angkat tangan , depan laptop ) hahaha .. Wani time kecik-2 dulu pernah lah pergi kut tapi dah besar nie , rasa macam tak pernah pergi plak =,= . Eh ! Apa ak merapu nie ? :D

Jumaat ( 07 / 09 )
wani dengan kawan-2 pergi taiping , naik kereta seorang kakak ( roomate wani ) . Mula-2 cadangnya nak cari rumah sewa sekitar kolej je tapi dengn persaan hampa , satu rumah pun kami tak dapat . Dekat kwasan perumahan uh memg bnyaklah rumah kosong dan rumah homestay , rumah kosong tu mungkin dh dibeli tapi menjadi rumah persingahan barangkali ( angapan ja ) . Cari punya cari , pusing punya pusing , satu rumah pun kami tak dapat :( tak ada rezeki mungkin .

Tibe-2 , dah sampai trafic light , tak ada arah tuju nak pergi , tapi paling dekat dengn kuala kangsar , taiping la . Kami pun pergilah taiping , ikut jalan lama ( kampung ) . Sampai pekan taiping , kami nak cari masjid , untuk solat asar , hahaha . Memeyh kelakar masa nak cari masjid uh sebb pekan tu sesak dan kecik , klau pusing-2 pun sampai tempat yang sama jugak , tapi akhirnya kami sampai jugak dekat masjid taiping ( masjid india )





Lpas habis sembanyang , kami ke medan selera , nak makan . Lapar sangt dh masa tu , hehe . Kami pun order makan masing-2 dan rupa-2 nya , rmai jual yong tau foo . Sedap , memang sedap :D

Habis makan , kami ke taman tasik plak , hahaha . Sonok gi taman petang-2 hari nie , dapat hirup udara segar , cehhh ! hahaha . Wani berperangai budak-2 bila buaian :D adakala macm berkejar dengan budak nak dapatkan buaian , padahal umur dah 18 tahun dah .







Okey , bnayk sebnarye gambar , tpi tak larat la nak tunjuk sume :D . Dah abis berjalan satu taman tu , kami pun balik lah kolej , balik nie ikut highway plak , cepat sampai , hehehe .

Kiteorang sampai kolej , hampir-2 nak masuk azan isyak . Tu la , perjalnan kami ke taiping :)



Friday, September 07, 2012

Kacau Orang Bertelefon ( bergayut )

Jumaat , 07 / 09 / 2012
! Assalamulaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم


Bangun ! Bangun ! Bangun nanti rezeki tak masuk klau tidur lepas subur . Ini orang-2 tua cakap , kebenaranya kite tak tahu , tapi bagus jugk sebab pagi-2 nie lah kite kuar mencari rezeki : )

Bercakap tentang orang bertelefon ( manis bahasa ) , mesti kekadang mereka rasa terganggu apabila bercakap dikelilingi rakan-2 , lagi-2 yang memang suka mengacau . Adakah anda salah seorang mangsanya ?? hahaha . Wani pun tidak terkecuali dari kacau orang bergayut nie , lagipun wani baru lepas kacau kawan wani bercakap dengan seseorang , adalah kawan dia .


Nak di jadikan entry :D wani mohon maaf kepada dia dan si dia , kerana sering dan kerap kacau mereka , dah macam rutin mingguan plak , hahaha . Klau taip rutin harian , mesti korang fikir mereka hari-2 bergayut , tak sebenarnya ! hanya sesekali , sesekali tu la , wani ambik kesempatan :D hahaha , jahat pun ada kan ? Sebab menganggu ketenteraman dunia mereka .

Tapi , tadi tengah cakap dengan kawan kepada kawan wani , tibe-2 muncul plak suatu suara yang agak jarang dan boleh dikatakan tak pernah dengar , macam makcik , perempuan pun ada jugak , hahaha . Kepada yang buat-2 suara tu , go back to home and pratice okey .

Okey , pagi ini ada klas . Selamat membaca :)


Toturial : Buat Whishlist

Jumaat , 07 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Kali nie buat toturial plak , asyik bersegmen je sejak-2 nie . Saja , isi masa yang terluang , hehehe . Tibe-2 pagi-2 nie datang mood nak buat toturial . Wani tahu , ramai dah blogger-2 yang hebat buat toturial , freebies , doodle dan macam-2 lagi . Tapi wani tak sehebat mana pun , sekadar mahu share :)

Okey , kali nie wani nak tunjuk cara buat whishlist . Dulu wani tak reti buat taw . Asyik jadi cmnie je :-

ini dari blog lama

Bila dah pandai buat , wani belek-2 balik apa yang tak terkena , 0oh ! tak letak
ini rupanya . Bila dah letak baru menjadi apa yang diingin kan :)

ini dari blog sekarang :)

Baiklah , marilah kita mulakan .

01 ) Dashboard > Layout > Add Gadget > Html/Javascript

02 ) Copy kod ini

<form name="myform">
<input type="checkbox" name="mybox" value="lalala" checked />lalala
<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="lululu" disabled />lululu
<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="lololo" checked />lololo
<br />
</form>

03 ) Paste kan dekat kotak Html/Javascript

04 ) klau nak buat penambahan whishlist , hanya tambah
<input type="checkbox" name="mybox" value="lilili" disabled />lilili<br />

05 ) Siap , boleh lah save .


nota hatibihi : tukar perkara / benda yang korang nak list kan .
oren : tanda kotak 
         - checked ( ada ) , disabled ( tak ada )