Skip to main content

Followers

jalan-2 Taiping

Ahad , 09 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Taiping ? Sape pernah pergi taiping ? Angkat jari tangan . Wahh ! ramainya pernh pergi ( buat-2 macm nampak orang angkat tangan , depan laptop ) hahaha .. Wani time kecik-2 dulu pernah lah pergi kut tapi dah besar nie , rasa macam tak pernah pergi plak =,= . Eh ! Apa ak merapu nie ? :D

Jumaat ( 07 / 09 )
wani dengan kawan-2 pergi taiping , naik kereta seorang kakak ( roomate wani ) . Mula-2 cadangnya nak cari rumah sewa sekitar kolej je tapi dengn persaan hampa , satu rumah pun kami tak dapat . Dekat kwasan perumahan uh memg bnyaklah rumah kosong dan rumah homestay , rumah kosong tu mungkin dh dibeli tapi menjadi rumah persingahan barangkali ( angapan ja ) . Cari punya cari , pusing punya pusing , satu rumah pun kami tak dapat :( tak ada rezeki mungkin .

Tibe-2 , dah sampai trafic light , tak ada arah tuju nak pergi , tapi paling dekat dengn kuala kangsar , taiping la . Kami pun pergilah taiping , ikut jalan lama ( kampung ) . Sampai pekan taiping , kami nak cari masjid , untuk solat asar , hahaha . Memeyh kelakar masa nak cari masjid uh sebb pekan tu sesak dan kecik , klau pusing-2 pun sampai tempat yang sama jugak , tapi akhirnya kami sampai jugak dekat masjid taiping ( masjid india )





Lpas habis sembanyang , kami ke medan selera , nak makan . Lapar sangt dh masa tu , hehe . Kami pun order makan masing-2 dan rupa-2 nya , rmai jual yong tau foo . Sedap , memang sedap :D

Habis makan , kami ke taman tasik plak , hahaha . Sonok gi taman petang-2 hari nie , dapat hirup udara segar , cehhh ! hahaha . Wani berperangai budak-2 bila buaian :D adakala macm berkejar dengan budak nak dapatkan buaian , padahal umur dah 18 tahun dah .







Okey , bnayk sebnarye gambar , tpi tak larat la nak tunjuk sume :D . Dah abis berjalan satu taman tu , kami pun balik lah kolej , balik nie ikut highway plak , cepat sampai , hehehe .

Kiteorang sampai kolej , hampir-2 nak masuk azan isyak . Tu la , perjalnan kami ke taiping :)



Comments

Popular posts from this blog

Hiking Lata Medang , Kuala Kubu Bharu .

|| Assalamualaikum || بسم الله الرحمن الرحيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Setelah beberapa hari post ini di draft kan , dah tiba masa untuk wani post kan di blog .

Ahad / 25hb October 2015 ( 08.00 Pagi - 04.30 Petang )
Alhamdulillah , sampai rumah dengan selamat nya dari jungle tracking ke Bukit Medang . Btw , baru tahu ada bukit yang boleh didaki dekat kuala kubu tu . Katanya ada dua bukit , Bukit Medang dan Bukit Kutu , cumanya Bukit Kutu duration nya dalam 3 jam macam tu dan apabila smpai puncak hanya permandangan , berlainan dengan Bukit yang baru wani daki nie , apabila smpai puncak ada air terjun , nak naik ke Bukit Medang nie duration nya lebih kurang dua jam , dan turun hanya sejam lebih .
First time jungle tracking macam nie dan berkasutkan sandle , haha . Memulakan ingatkan kawan ajak gi jogging dekat bukit jalan tar , dalam ingatan terbayang macam bukit larut , hanya jalan tar dan perjalanan nya setengah jam macam tu . Bila dah smpai sana , baru t…

Toturial : Transparent Header guna Gimp 2

Jumaat , 17 / 05 / 2013 ! Assalamualaikum ! بسم الله الرحمن الرحيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Toturial time (: Dah lama tak buat toturial sejak edit HTML dah bertukar ke wajah baru , wani rasa edit HTML kali nie agak payah sikit walaupun wani dah tahu cara nak menggunakannya . Wani buat toturial mana yang mampu jela ye .
Baiklah , kali nie wani nak bagitahu macam mana nak transparent kan header . Hilangkan background belakang header . Cuba tengok gambar dibawah nie :-
Tengok gambar ini setelah di transparent kan 
Macam mana wani buat ? Wani guna gimp 2 . Sesiapa yang tak ada boleh download di SINI . Sebelum di transparent kan , wani buat header di photoscape .
Jom mulakan ! 
01 . Buka Gimp2 > Open > Pilih Gambar .

02 . Tekan fuzzy > klik pada gambar .
pastikan ada garis putus-ii selepas klik pada gambar
03 . Tekan layer > transparency > add alpha channel

04 . Tekan delete yang ada pada keyboard korang di belah kanan , nampak ? Okey ! tekan .
05…

Nak buka pusat tuisyen .

|| Assalamualaikum || بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Alhamdulillah , hari ini berkesempatan untuk update blog setelah sekian lama tidak menaip . Sebenarnya banyak sangat perkara yang ingin dikongsikan tapi sering tak berkesempatan . Bila banyak sangat nak dikongsikan ini adalah salah satu yang ingin wani kongsikan dalam blog ini .
Rata rata ramai tak blogger yang bukak kelas tuisyen ? Niat dihati teringin nak buat kelas tuisyen agama untuk pelajar pelajar tahun 1 -6 . Nie hanya plan bila nak jadi kenyataan pun tak pasti .
Wani nak sangat bukak kelas tuisyen agama untuk subjek sekolah agama . Mengajar tajwid , feQah , sirah dan sebagainyaa . Bila kutip dari pengalaman kengkawan macam " wahhhh ! seronoknyaa ".
Okeyy , faktor kelas untuk permulaan nak buat dekat rumah dahulu , kalau sambutan mengalakkan baru nak buat dekat rumah kedai atau rumah sewa . Tapi strategi rumah wani jauh dari kawasan perumahan yang wani ngajar sekarang .
Bab…