Toturial : Buat Whishlist

September 07, 2012

Jumaat , 07 / 09 / 2012
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم

Kali nie buat toturial plak , asyik bersegmen je sejak-2 nie . Saja , isi masa yang terluang , hehehe . Tibe-2 pagi-2 nie datang mood nak buat toturial . Wani tahu , ramai dah blogger-2 yang hebat buat toturial , freebies , doodle dan macam-2 lagi . Tapi wani tak sehebat mana pun , sekadar mahu share :)

Okey , kali nie wani nak tunjuk cara buat whishlist . Dulu wani tak reti buat taw . Asyik jadi cmnie je :-

ini dari blog lama

Bila dah pandai buat , wani belek-2 balik apa yang tak terkena , 0oh ! tak letak
ini rupanya . Bila dah letak baru menjadi apa yang diingin kan :)

ini dari blog sekarang :)

Baiklah , marilah kita mulakan .

01 ) Dashboard > Layout > Add Gadget > Html/Javascript

02 ) Copy kod ini

<form name="myform">
<input type="checkbox" name="mybox" value="lalala" checked />lalala
<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="lululu" disabled />lululu
<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="lololo" checked />lololo
<br />
</form>

03 ) Paste kan dekat kotak Html/Javascript

04 ) klau nak buat penambahan whishlist , hanya tambah
<input type="checkbox" name="mybox" value="lilili" disabled />lilili<br />

05 ) Siap , boleh lah save .


nota hatibihi : tukar perkara / benda yang korang nak list kan .
oren : tanda kotak 
         - checked ( ada ) , disabled ( tak ada )

You Might Also Like

0 comments

Fanpage