Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Tuesday, February 26, 2013

Segmen Blogwalking oleh Eraz Fadli

Selasa , 26 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Eraz Fadli mengajak semua blogger untuk join Segmen Blogwalking oleh Eraz Fadli.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada semua.. Segmen ini bermula pukul 8.30 pagi hingga 11.59 malam ini sahaja.. Top Refferal akan mendapat sesuatu daripada Eraz Fadli.. 

Syarat : -
  1. Follow blog Eraz Fadli , dan like Page E'raz Fadli..
  2. Buat tajuk entri Segmen Blogwalking oleh Eraz Fadli..
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen..

# Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini Eraz Fadli kreditkan kepada blogger Mia Liana.. 



Monday, February 25, 2013

Segmen : Bloglist March

Isnin , 25 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


klik banner untuk join :)

" YOU COMMENT , I FOLLOW "



Sunday, February 24, 2013

Pencarian Bloglist MAC&APRIL 2013 by DJH

Sabtu , 24 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


klik banner untuk join :)



Saturday, February 23, 2013

BearYat

Sabtu , 23 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Hari nie banyak sangat tulis entry , dan ini adalah post yang ke-6 untuk hari ini . Ya Allah ! banyaknya aku tulis entry hari nie . Yela , dalam bilik tak tahu nak buat apa , jadi mengadap laptop jela . Hadis , aku dah hafal 3 buah hadis , tapi aku kena ulangbalik hadis-ii yang sebelum-ii nie takut lupa . Aku dahla kekadang senang lupa , la nie kawan aku cakap , aku punya tutur kata kadang-ii tak betul , adakah itu penyakit ?? =,="  Errr , takutnya kalau penyakit . Ya Allah , minta jauh .

Nak bearyat . Tak nak orang yang bagi bear tu , haha . Nak tapi suatu hari nanti :) . Bearyat ^^ .






Toturial : Letak Link Entry Dalam Kotak Komen

Sabtu , 23 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Lama tak buat toturial , almaklumlah wani nie bukanlah guru toturial yang tahu menahu sangat pasal blog ini , haha . Okey , hari nie baru wani dapat jawapan ye . Jawapan apa ?? Hahha , kojap ! Tak habis cakap lagi . Jawapan macam mana nak masukkan link dalam kotak komen , mungkin dah ramai yang tahu , wani nie lambat sikit tahu menahunya :D . Okey , meyh wani share dengan kome :)

Contohnya :-


Yang berwarna tu , ada linknya , bila tekan , akan bukak tab baru ke link tu macam kita join segmen-ii , klik banner , klik banner . Ah ! macam nie la jugak .

Korang hanya perlu copy kod nie dan pastekan ke kotak komen
<a href="UrlLinkKorang">TajukPostAtauNamaBlog</a>


Nota HatiPink : Letak url link yang korang nak orang tu klik
Ungu : Bubuh tajuk post tu .



Tak Pergi

Sabtu , 23 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Alhamdulillah , kawan-ii wani dapat jumpa Ustaz Azhar Idrus ( U.A.I ) dekat gopeng . 0h , ye ! Ustaz azhar idrus ada dekat perak selama 2 hari , sabtu dan ahad , dekat gopeng dan pasir salak . Ah ! sapa yang duduk dekat dengan masjid atau tempat ceramah , boleh lah pergi dialu-ii kan :)

Err , krek , krek .. Tapi wani tak pergi :( . Ermm , bukan tak pergi sebab suka-ii tak nak pergi , tak pergi sebab wani ada alasan sendiri kenapa tak nak pergi , memanglah , orang kata , peluang datang sekali saja . Mana tahu , rezeki wani dengar dan jumpe ustaz azhar idrus secara live pada hari lain kan ?? Bukan rezeki untuk hari nie . 

Minggu nie cadang nak balik , tapi ayah tak bagi balik pulak sebab cuti kejap ja , aduuhhh ! lama lagi la nak tunggu balik rumah . Final exam habis  bulan 4 , jadi bulan 4 nanti baru boleh balik .

Dah pukul 10.00 , kawan-ii wani mesti otw balik kolej kan ?? Mudah mudahan ada ilmu yang dyorang bawa untuk share dengan wani :) dan bawa sedikit makanan . Lapor nie =,= 


Segmen : Klik Sana ! Klik Sini !

Sabtu , 23 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


klik banner cupcakes ini untuk join :)

http://www.diarisifroggie.com


Segmen Bloglist 12 Jam oleh Mialiana.com

Sabtu , 23 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Pencarian bloglist Mia bermula tepat jam 12.01 tengahari dan akan berakhir jam 11.59 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Bloglist 12 Jam Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini.
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...


Alhamdulillah , diluluskan

Sabtu , 23 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani





Pagi-ii dah bukak email untuk check apa-ii maklumat yang wani dapat hari ini dan hari ini ternyata benda yang wani tunggu-ii selama ini akhirnya diluluskan jugak , wani sebagai pelajar hanya tunggu ptptn diluluskan . Akhirnya , alhamdulillah , diluluskan jugak sebab wani sekarang desak nak guna wang , hehe . Nak tolong kawan lagi kan ?? Tak salahkan nak tolong kawan ??

Sebelum nie pun dah mohon jugk dan diluluskan tapi sebab kelambatan wani untuk menguruskan ptptn , wani terpaksa batalkan permohonan yang pertama dan mohon untuk kali kedua .

Lgipun , banyak pembelanjaan nak guna masa belajar nie , bayar duit buku , bayar asrama , bil elektrik dan macam-ii lagi kena bayar , dan 0opss ! dengar cite 04.03.2013 nie kitaorang dapat baucer pelajar dan kad diskaun , yeke ?? Tunggu dan lihat jela . Wani tahu universiti dan kolej-ii lain mesti dah dapat sebab ada baca surat khabar hari tu dekat negeri johor , tak silap wani , kedai buku penuh dengan peljar untuk tebus baucer tu .

Wani harap dapat manfaatkan duit nie ke perkara-ii yang baik dan yang paling penting , tidak membazir ! :)


Thursday, February 14, 2013

Topup Giveaway by #Capital M

Khamis , 14 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


klik banner untuk join :)

|| Maxis ||

Tagging :





Monday, February 11, 2013

Enam Pertanyaan Imam Ghazali

Isnin , 11 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Hari nie wani nak share sedikit ilmu tentang enam pertanyaan imam ghazali . Mungkin ramai yang dah tahu ceritanya dan mungkin ada yang tak tahu . Jadi , jom lah baca , tak peruntukkan selama sejam pun , hee


- Enam Pertanyaan Imam Ghazali -

Pada suatu hari Imam Ghazali berkumpul bersama-ii dengan murid-ii nya lalu beliau menanyakan beberapa soalan :-

01 . Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ?
Lalu muridnya menjawab orang tua , guru , kawan dan sahabat . Imam ghazali menjelasnya jawapan yang diberikan murid-iinya adalah benar tetapi jawapan yang paling tepat bagi soalan ini adalah " mati " . Berdasarkan Surah Ali-Imran , ayat 185 .

" Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati . Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu . Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga , maka sesungguhnya dia telah beruntung . Kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan "

02 . Apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia ?
Lalu muridnya menjawab negara china , bulan , matahari dan bintang . Imam ghazali menegaskan bahawa jawapan yang diberi semuanya betul tetapi yang paling betul adalah " masa lalu " . Walau macam mana sekalipun , kita tak akan dapat kembali ke masa lalu . Oleh itu kita perlulah menjaga amalan kita pada hari ini dan hari yang akan datang agar tidak sesal di kemudian hari .

03 . Apakah yang paling besar di dunia ?
Lalu muridnya menjawab Gunung , bumi , matahari . Imam ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah tetap tetapi jawapan yang paling tepat adalah " nafsu " . Maka kita perlu berhati-ii dengan nafsu agar nafsu tidak mengheret kita ke neraka jahanam . Berdasarkan Surah Al-A'araf , ayat 179

" Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahanam , kebanyakkan jin dan manusia , mereka mempunyai hati tetapi tidak digunakan untuk memahami ( ayat-ayat Allah ) dan mereka mempunyai mata ( tetapi ) tidak digunakan untuk melihat ( tanda-tanda kekuasaan Allah ) , dan mereka mempunyai te;inga ( tetapi ) tidak digunakannya untuk mendengarkan ( ayat-ayat Allah ) . Mereka itu seperti binatang ternakan , bahkan mereka lebih sesat lagi . Mereka itulah orang yang lalai . "

04 . Apakah yang paling berat di dunia ?
Lalu muridnya menjawab gajah , besi . Imam ghazali mengatakan jawapan itu adalah benar tetapi yang paling benar adalah " menanggung amanah " . Segala tumbuhan , binatang , gunung ganang tidak sanggup memikul amanah tetapi manusia sanggup memikulnya ketika Allah meminta untuk memikul amanah menjadi khalifah di muka bumi . Setengah manusia tidak sanggup memikul amanah dengan baik , lalu menjadi rosak dan binasa akibat kecuaian dan kedegilan mereka dalam mengikut lunas yang telah ditetapkan oleh syarak .

05 . Apakah yang paling ringan di dunia ?
Lalu muridnya menjawab angin , kapas , debu dan awan . Imam ghazali menjelaskan bahawa jawapan yang diberikan adalah betul tetapi yang paling betul adalah " meninggalkan solat " . Manusia sering mempermudahkan dan meringankan sembahyang kerana lebih mementingkan urusan dunia .

06 . Apakah yang paling tajam di dunia ?
Lalu muridnya menjawab pedang . Imam ghazali mengatakan jawapan itu adalah benar tetapi yang paling benar adalah " lidah manusia " . Disebabkan lidah manusia suka menyakiti dan melukai perasaan orang lain sehingga berlaku perbalahan dan perpecahan . Ada pepatah melayu menyebut " kerana mulut , badan binasa " .



Oleh itu , marilah kita semua baiki diri masing-ii dari buruk kepada baik , dari malas kepada rajin semuanya lakukan niat lillahi ta'ala :) .. Majukan diri kerana Islam dan jadi hamba yang mengabdikan diri kepada Allah . Aamiin . 

Segala kebaikan datangnya daripada Allah dan kekurangannya juga datangnya Allah dan disandarkan kepada diri wani ^^





Segmen Review Blog by Eiyka-R

Isnin , 11 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



klik banner untuk join :)




|| kesedihan melanda ||

Isnin , 11 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Malam yang nyaman lagi sejuk ini membuatkan aku betul-ii rasa sejuk dan hati memberontak nak sangat balik ! Nak balik , nak balik !! hahaha *mengade-iiaku

Aku baru je baik demam , tapi tak sihat betul-ii , tiba-ii datang kes macm himpap kepala aku malam nie dan menyebabkan aku kena berfikiran waras , tak nak jadi macam diri aku yang 2 minggu dulu .

Aku tahu , aku kena kuat tempuh hari-ii yang mendatang dari sekarang dan anggap tak ada apa-ii pun yang terjadi dalam hidup aku . Tapi aku kena ingat yang aku kembali keseorangan dalam tempoh yang begitu lama . Walauapapun yang terjadi Allah ada bersama aku , Allah ada . Allah sentiasa ada . Dalam tempoh yang begitu lama , aku kena belajar banyak perkara , bukan sahaja belajar jadi seorang yang amanah , tapi beljar jadi seorang manusia yang berguna dan menjadi seorang muslimah yang kuat , sejati bukan jadi perempuan yang dipandang orang hanya sebelah mata . 

Yup ! Mulai malam nie , aku akan tanam azam yang baru , setekad tekadnya ! kepada sidia , terima kasih ^^ . Mulai saat ini , aku hanya menunggu prince charming dalam melamar :D . Siapa tah prince charming tu ?? =,="

نؤمن في الحب بعد الزواج

Setiap apa yang terjadi menjadikan seseorang tu matang dan boleh dijadikan iktibar pada masa yang akan datang . Dalam kesedihan yang melanda , aku tak mampu tipu diri aku yang aku inginkan kegembiraan seperti dulu . Entah kenpa , sejak 2 menjak nie apa yang aku fikirkan macam menjadi kenyataan . Ya Allah , takutnya dengan fikiran aku . Lepas nie kena fikir nak 4 flat , mana tahu kut-ii jadi kenyataan , hahaha . Tak 4flat pun , 3.5 keatas pun dah cukup . Aamiin .

Tak tahu nak luahkan apa lagi , cukup sampai sini saja yang mampu aku luahkan , yang lain biarlah hati aku je yang pendamkan . Nak minta peluang ke-2 , rasanya tak layak dah sebab dah banyak kali dapat peluang .  Andai ini jalan yang terbaik yang kami kena tempuh , aku redha , dalam masa yang sama , aku ingin baiki diri aku . 



|| Nota Hati ||Belajarlah mencintai kekurangan seseorang , kerana kalau kita tahu kelebihan dia , kita akan bersyukur :) Jangan belajar mencintai kelebihan seseorang , kerana kalau kita tahu kekurangan dia , kita akan kecewa :(



Saturday, February 09, 2013

Segmen : Pencarian Bloglist Fizgraphic

Sabtu , 09 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Hari ini wani nak join 1 segmen dari seorang blogger terkenal gitu , haha . Sape tak kenal dengn blogger fizgraphic , yang blog ye wane biru gitu ^^ .

klik banner untuk join :)


Blog fizgraphic ?? Yup ! blog ini boleh dikatakan awesome gitu termasuklah
tuan punya blog sekali dengan kurnia yang Allah bagi dekat dy , dy mampu
menghsilkan bnyak totu lagi-ii doodle dn freebies . Wani sangt suka ambik
hasil keje dy , hahaha . Tngn tak kretif ini , suka ambik hsil keje fizgraphic .

Itu saja , pendapat wani tentang blog fizgraphic ( ^_^ )v


Friday, February 08, 2013

Segmen : Naikkan Follower Blog

Jumaat , 08 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Segmen ketiga untuk hari ini dan jugk terakhir :) *taklaratbanyak-iisebenarnya.

klik banner untuk join :)


* jom join :)


Review Blog by Adam

Jumaat , 08 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Segmen yang kedua untuk hari nie , jom join ^^

klik banner untuk join :)


* Tarikh tamat : 24 Februari 2013


Segmen Jom Masuk Bloglist & Review Blog by Cik Aishah

Jumaat , 08 / 02 / 2013

! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Hari ini wani nak join banyak-ii segmen , bley tak ? Haha . Ini segmen yang pertama :)

klik banner untuk join :)


* Tarikh tutup : 22 Februaru 2013


Cuti Raya Cina

Rabu , 06 / 02 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Lamanya tak update blog nie .. Alhamdulillah , hari ini dapat jugak aku update blog , maklumlah internet kolej baru elok . Laptop kawan-ii lain dapat ditect internet , tapi laptop wani tak pulak :( . Pape pun , sekarg dah boleh :)


Raya cina nak dekat , tinggal lagi beberapa hari ja . Budak-ii sek semua cuti seminggu dan budak-ii yang duduk asrma balik ke rumah , budak kolej pun balik rumah jugak , tapi wani ?? Wani tak balik rumah pun cuti raya cina ini sebab wani tak raya cina :D

Tak ada topik pun nak cerita , by the way , wani baru je baik dari demam , uhukuhuk :D dan sekarang nak siapkan assingment . Alhamdulillah , assingment foundation baru je selesai :) dan sekarang nak buat assingment bahsa arab , minggu ke-3 sebelum final nak kena hantar dah .

Sebelum wani terlupa , diucapkan selamat pengantin baru kepada kakak kawan wani yang melangsungkan perkhawinan nya pada 09 / 02 dan juga pada pasangan-ii yang lain . Wani tak dapat pergi majlis khawin tu sebab jauh , rumahnya dekat sg.petani , kedah :)

muka cenggini tak dapat balik :D