Toturial : Transparent Header guna Gimp 2

May 17, 2013

Jumaat , 17 / 05 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Toturial time (:
Dah lama tak buat toturial sejak edit HTML dah bertukar ke wajah baru , wani rasa edit HTML kali nie agak payah sikit walaupun wani dah tahu cara nak menggunakannya . Wani buat toturial mana yang mampu jela ye .

Baiklah , kali nie wani nak bagitahu macam mana nak transparent kan header . Hilangkan background belakang header . Cuba tengok gambar dibawah nie :-

ada background putihkan belakang header nie ( jpg )
Tengok gambar ini setelah di transparent kan 

Tak ada dah background putih ^^ ( png )
Macam mana wani buat ? Wani guna gimp 2 . Sesiapa yang tak ada boleh download di SINI . Sebelum di transparent kan , wani buat header di photoscape .

Jom mulakan ! 

01 . Buka Gimp2 > Open > Pilih Gambar .


02 . Tekan fuzzy > klik pada gambar .

pastikan ada garis putus-ii selepas klik pada gambar

03 . Tekan layer > transparency > add alpha channel


04 . Tekan delete yang ada pada keyboard korang di belah kanan , nampak ? Okey ! tekan .

05 . Dah delete , gambar jadi macam nie 


06 . File > Export . Jangan tekan save atau save as

07 . Name jpg tukar kepada png > tekan export dekat bawah .

08 . Buang tanda tick pada kotak atas dan bawah . Biarkan kotak 2 yang bertanda tu . Kemudian tekan Export .


09 . Dah siap !! Boleh tanda X pada kotak gimp , kalau keluar kotak . Tekan close without save .



You Might Also Like

14 comments

  1. tak reti aihh nak buat...hoho...

    ReplyDelete
  2. BW sambil tag. Jemput join

    http://mcdaredhawk.blogspot.com/2013/05/mini-giveaway-by-najwa-ayuni.html

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Pening ?? Mean , tak faham ke ??

      Delete
  4. assalammualaikum, sis,saya dah buat, tapi time nak save tu yang bermasalah, mana nak cari "export" tu? hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam . Ada , pergi file , cari export . Tak pun , klik link nie .
      http://i.imgur.com/hc6QRUm.png (:

      Delete
  5. assalamualaikum..t.kasih akak..menjadi :) syukran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam . Alhamdulillah (: Sama-ii

      Delete
  6. hihi sis. Alhamdulillah jadi :) terima kasih ya.

    ReplyDelete
  7. terima kasih banyak-banyak.....dah cuba n sangat membantu..:)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah...thanks..berjaya

    ReplyDelete
  9. thanks . amat berguna ^^

    ReplyDelete

Fanpage