Skip to main content

Followers

Banner Baru

Rabu , 05 / 06 / 2013
|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Semalam dekat dashboard blog wani ada 1 blog ini menawarkan request untuk banner , header dan cursor . Wani teringin nak banner , hehe . Nak buat sendiri tak reti jadi wani minta tolong orang buatkan , hehe . Alhamdulillah , wani dapat banner dari adik atiQah ini 

Terima kasih kepada beliau sebab sudi buatkan wani banner ini . Lagipun blog dia , wani tengok menarik , mesti adik nya pandai dalam paint-ii nie . Btw , thanks a lot a banner (:


Cantik tak ?? Hehe . Kuning-ii krim , memg wani minta warna macam nie pun sebab wani suka warna tu lagipun see my blog , hehe .



Comments

Popular posts from this blog

Hiking Lata Medang , Kuala Kubu Bharu .

|| Assalamualaikum || بسم الله الرحمن الرحيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Setelah beberapa hari post ini di draft kan , dah tiba masa untuk wani post kan di blog .

Ahad / 25hb October 2015 ( 08.00 Pagi - 04.30 Petang )
Alhamdulillah , sampai rumah dengan selamat nya dari jungle tracking ke Bukit Medang . Btw , baru tahu ada bukit yang boleh didaki dekat kuala kubu tu . Katanya ada dua bukit , Bukit Medang dan Bukit Kutu , cumanya Bukit Kutu duration nya dalam 3 jam macam tu dan apabila smpai puncak hanya permandangan , berlainan dengan Bukit yang baru wani daki nie , apabila smpai puncak ada air terjun , nak naik ke Bukit Medang nie duration nya lebih kurang dua jam , dan turun hanya sejam lebih .
First time jungle tracking macam nie dan berkasutkan sandle , haha . Memulakan ingatkan kawan ajak gi jogging dekat bukit jalan tar , dalam ingatan terbayang macam bukit larut , hanya jalan tar dan perjalanan nya setengah jam macam tu . Bila dah smpai sana , baru t…

Toturial : Transparent Header guna Gimp 2

Jumaat , 17 / 05 / 2013 ! Assalamualaikum ! بسم الله الرحمن الرحيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Toturial time (: Dah lama tak buat toturial sejak edit HTML dah bertukar ke wajah baru , wani rasa edit HTML kali nie agak payah sikit walaupun wani dah tahu cara nak menggunakannya . Wani buat toturial mana yang mampu jela ye .
Baiklah , kali nie wani nak bagitahu macam mana nak transparent kan header . Hilangkan background belakang header . Cuba tengok gambar dibawah nie :-
Tengok gambar ini setelah di transparent kan 
Macam mana wani buat ? Wani guna gimp 2 . Sesiapa yang tak ada boleh download di SINI . Sebelum di transparent kan , wani buat header di photoscape .
Jom mulakan ! 
01 . Buka Gimp2 > Open > Pilih Gambar .

02 . Tekan fuzzy > klik pada gambar .
pastikan ada garis putus-ii selepas klik pada gambar
03 . Tekan layer > transparency > add alpha channel

04 . Tekan delete yang ada pada keyboard korang di belah kanan , nampak ? Okey ! tekan .
05…

Nak buka pusat tuisyen .

|| Assalamualaikum || بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Alhamdulillah , hari ini berkesempatan untuk update blog setelah sekian lama tidak menaip . Sebenarnya banyak sangat perkara yang ingin dikongsikan tapi sering tak berkesempatan . Bila banyak sangat nak dikongsikan ini adalah salah satu yang ingin wani kongsikan dalam blog ini .
Rata rata ramai tak blogger yang bukak kelas tuisyen ? Niat dihati teringin nak buat kelas tuisyen agama untuk pelajar pelajar tahun 1 -6 . Nie hanya plan bila nak jadi kenyataan pun tak pasti .
Wani nak sangat bukak kelas tuisyen agama untuk subjek sekolah agama . Mengajar tajwid , feQah , sirah dan sebagainyaa . Bila kutip dari pengalaman kengkawan macam " wahhhh ! seronoknyaa ".
Okeyy , faktor kelas untuk permulaan nak buat dekat rumah dahulu , kalau sambutan mengalakkan baru nak buat dekat rumah kedai atau rumah sewa . Tapi strategi rumah wani jauh dari kawasan perumahan yang wani ngajar sekarang .
Bab…