Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Monday, December 22, 2014

Segmen Blogwalking & Tambah Follower Hujung Tahun

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Assalammualaikum..
Sempena dah hujung tahun ni rasa nak buat Segmen lak. Tujuan Segmen ini diadakan untuk kita semua saling berkenalan, memudahkan kita blogwalking dan sekaligus meningkatkan trafik blog dan menambahkan Follower di blog masing-masing. Jadi tunggu apa lagi, jom join beramai-ramai yer.

Syarat-Syarat Penyertaan

1- Follow Blog ini
2- Like Facebook Page Blog ini di Sidebar Jika Sudi.
3- Segmen ini akan tamat pada 30 Disember 2014.
4- Korang hanya copy coding dibawah dan paste kan di ruangan html di blog korang dan tinggalkan link entry korang di ruangan komen kat bawah ni.

tu jer simple kan.. Selamat Bersegmen dan Berblogwalking.









|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||




"Segmen Klik Button Follow By Syahirah Valiant"

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


|| Klik Banner Untuk Join ||


Jumlah Follower : 1088 ( Mungkin akan menurun :D )

Target : Beberapa-ii orang je yang ikhlas nak follow blog nie ( Tak ada target )


Tarikh Tamat : 03hb Januari 2015 .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Saturday, December 20, 2014

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH AKHIR TAHUN bersama cikgu ayu

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

|| Klik Banner Untuk Join ||


Tarikh Tamat : 31hb Disember 2014 ( 10.00 Malam )



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


"Segmen GA Jalan-Jalan Tambah Kenalan by Ema Hasan"

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


|| Klik Banner Untuk Join ||

Hadiah penyertaan:
1) RM30 x seorang
2) RM20 x seorang
3) RM10 x 3 orang


Tempoh segmen berlangsung : 19 Dec 2014 - 19 Jan 2015
Tarikh pengumuman pemenang : 22 Jan 2015
Tarikh pembayaran hadiah : Selewat-lewatnya 3 hari selepas tarikh pengumuman.


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Lirik Lagu : Yang Terindah ( Dakmie )

|| Assalamualaikum ||


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah


Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Lirik Lagu : Bulan dan Matahari ( Diandra Arjunaidi dan Tengku Adil )

|| Assalamualaikum ||



Sang Bulan, kau menerangi malam
Buat aku berdansa
Aku ingin berjatuh cinta

Senyumanmu oh Sang Matahari
Menggembirakan hati
Selalu disinari cah'ya

Namun haruskah kita melawan alam
Untuk bersama

Bagaikan bulan dan matahari
Bila kan kita bertemu lagi
Haruskah ku menunggukan gerhana

Bagaikan bulan dan matahari
Satu pada petang dan pagi
Dan satu pada waktu tidur lena

Sang Bulan tanpamu tiada ombak
Dan malam tetap gelap
Tuk yang sedang mencari arah

Kehadiranmu Sang Matahari
Memberi hidup erti
Kepada semua di sini

Namun haruskah kita melawan alam
Untuk bersama

Bagaikan bulan dan matahari
Bila kan kita bertemu lagi
Haruskah ku menunggukan gerhana

Bagaikan bulan dan matahari
Satu pada petang dan pagi
Dan satu pada waktu tidur lena

Bulan dan Matahari x2







|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Friday, December 19, 2014

Final is around the corner .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah , masih berkesempatan untuk update blog . Btw , kekadang ada story yang nak diluahkan tetapi tak tahu ingin mulakan macam mana . Bila dah ada kesempatan ini , akan ku karang sebaik-ii nya , haha .

Berbalik kepada tajuk di atas . Hujung bulan disember nie wani akan tempuh final exam untuk semester lima (5) . Okeyy ! Lagi satu sem je tinggal , inshaaAllah . Dibawah nie jadual final exam . Alhamdulillah , tak ada dua (2) subjek pada hari yang sama . Sekarang adalah study week . Akanku guna study week nie sebaik mungkin dan menghantar segala-ii assingment yang tertangguh . Ermm , terasa ada setengah subjek carrymark macam sikit . Kalau pulun untuk final per40 , inshaaAllah , lulus . Tapi belum cuba belum tahu . 


Doakan wani dan kengkawan satu kolej KUISAS . Diploma dan Ijazah . May Allah Ease . Rasa takut jugak sem nie , kena naikkan pointer dan GPA . Mudah mudahan Allah permudahkan perjalanan peperiksaan kami , Rabbi Yassir Wala Tuassir . BittaufiQ wannajah . 

Boleh amalankan doa-ii dibawah untuk peperiksaan .

 . Doa Sebelum Masuk Dewan Peperiksaan .

"Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)"

 . Doa Sewaktu Lupa Menjawab Soalan .

"Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai, Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)".


"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin."
Maksudnya: "YaAllah Permudahkanlah Jangan Dipersulitankan dan Kau akhirkanlah dgn Kebaikan."


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Lirik Lagu : Masih Berdiri ( Tengku Adil )

|| Assalamualaikum ||


Cinta kita bukan seperti cinta kau bayangkan
Bukan seperti watak di novella
Aku bukanlah wira sang pencinta

Kata-kata tentang diriku yang tidak sempurna
Tahukah pada ku kau lah dunia
Cobalah kau melihat tanpa mata

Biar hujan membasahi pipi
Agar tangisanku tersembunyi
Walau runtuh segalanya
Cintaku masih berdiri tuk selamanya

Aku tahu ada kekurangan pada diriku
Yang harus ku mengubah kan untukmu
Kan ku buktikan cintaku padamu

Biar hujan membasahi pipi
Agar tangisanku tersembunyi
Walau runtuh segalanya
Cintaku masih berdiri tuk selamanya
Ohhhhh…
  
Biar hujan membasahi..
Biar hujan membasahi pipi
Agar tangisanku tersembunyi
Walau runtuh segalanya
Cintaku masih berdiri tuk selama-lamanya

Cinta kita bukan seperti cinta kau bayangkan
Bukan seperti watak di novella
Aku bukanlah wira sang pencinta




|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Thursday, December 18, 2014

Jenis Persahabatan .

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



7 JENIS PERSAHABATAN HANYA 1 SAMPAI KE AKHIRAT



1. TA'ARUFFAN
Persahabatan yang terjalin secara kebetulan seperti pernah bertemu di stesen kereta api , hotel , hospital , pejabat pos , ATM , dan lainnya .



2. TAARIIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah , misalnya teman sekampung , satu kelas , satu sekolah , satu asrama , dan sebagainya .



3. AHAMMIYYATAN
Persahabatan yang terjalin karana faktor kepentingan tertentu seperti rakan bisnes , politik dan sebagainya .



4. FAARIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, badminton, memancing, dan sebagainya.



5. AMALAN
Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya , misalnya sama-sama guru , doktor , arkitek dan sebagainya .



6. ADUWWAN
Sahabat tetapi musuh , depan kita bukan main dia baik lagi tapi bila belakang kita ? Allah ! Pijak semut pun tak mati . Talam dua muka . Seperti firman Allah SWT : 
"Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati mereka, bila kamu ditimpa musibah, mereka senang hati ..." (Surah Ali Imran : 120)

Rasulullah SAW mengajarkan doa : 
"Allahumma Ya Allah . Selamatkanlah aku dari sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan ."



7. HUBBAN LIMAANAN
Sebuah ikatan persahabatan yang lahir batin , tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH Azza wa jalla , saling menolong , menasihati , menutupi aib sahabatnya , memberi hadiah , bahkan diam-diam dipenghujung malam , ia doakan sahabatnya . Boleh jadi ia tidak bertemu tetapi ia cinta sahabatnya kerana Allah Ta'ala .



Dari 7 macam persahabatan di atas , 1 - 6 akan LENYAP di Akhirat. Yang tinggal hanya 1 ikatan persahabatan iaitu persahabatan yang ke-7 . Persahabatan yang terjalin kerana Allah Taala seperti firman Allah SWT : 

"Pada hari itu (Kiamat) sahabat - sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain kecuali persahabatan kerana ketaqwaan" (Surah Az-Zukhruf :67)

Semoga dieratkan persahabatan kita kerana Allah . Aamiin .



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Wednesday, December 03, 2014

Lirik Lagu : Lost ( Farid Sanullah )

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Every time I see myself go far down that lonely path ,
I split every time I feel like I've got a broken heart ,
The days I was filled with love aren't there just no more .
It's cut me up and left me standing there ,
Oh god I feel so lost .

Allahumma inni a'udzubika
Min sharri sam'i , wa min sharri basari
Wa min sharri lisani , wa min sharri qalbi
Wa min sharri maniyyi
Allahu Allahumma .

I said I'll never run away
All of that was spoken
I was the one who would make it better
The time wasn't right
I said I'd do it later
And I hope and I pray that I'll never go astray .
When the times get better
I out of all the other guys .
Should have seen the signs before it was too late .

I said I would change forever more .
Promises were broken .
I was the one who would make it better
The time was right .
I said I'd do it later
And I hope and I pray that I'll never go astray .
When the times got better
I outta all the other guys
Should have seen the signs before it was too late ..


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||




Lirik Lagu : Repent ( Farid Sanullah )

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

 

 
Time and time again I do sin
I'm looking at the state I am in .
My days are filled with distractions ,
I'm falling into temptations .

You are there you are always there,
The one and only who really cares ,
All I beg is for you pardon ,
The doors open to your garden .

From the wrong ,
I try to go back to the right ,
You and I ,
We must try with all of our might .

We must not give up ,
No , no , no , no .
Never ever give up ,
No , no , no , no , no .
Don't surrender ,
No , no , no , no .
We must never give up .
No , no , no , no , no , no , no , no .

No matter what ,
You do what you do ,
Keep coming back ,
Time after time after time ,
After time after time .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Saturday, November 15, 2014

Berubah dengan niat ikhlas .

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani




SETIAP hari dan waktu umur kita semakin meningkat sama ada memasuki tahun baru atau tidak. Apabila hayat bertambah singkat, ajal semakin dekat.

Justeru, kita disuruh berazam ke arah yang lebih baik, sama ada menjelang atau sebelum tahun baru. Itulah kehidupan dan jiwa seorang Muslim . Masa tidak selalu menunggu kita . Kebaikan jangan ditangguh , keburukan pula jangan ditanggung . Jangan menunggu tahun baru untuk berubah kepada yang lebih baik.

Jangan menunggu tahun baru untuk meninggalkan keburukan . Itulah fenomena hidup kita seharian. Hijrah sudah tidak jadi hebat sehebat sejarahnya . Baca sejarah , tapi hilang ceritanya dan rohnya. Apabila kefahaman mengecil penghayatan pun makin menguncup. Hasilnya, hijrah tinggal sejarah.


Hijrah Nabi bukan semata-mata proses perpindahan dari satu tempat ke satu tempat yang lain atau satu keadaan ke satu keadaan yang lain, sebagaimana kebanyakan orang fahami . Ia adalah manifestasi perubahan masyarakat mencapai kemuliaan dan kebahagiaan dunia dan akhirat.

Sempena Maal Hijrah ini, ramai yang berazam hendak berubah, tetapi perubahan tak kunjung tiba. Perangai masih macam itu juga, yang tinggal hanya azam dan keinginan.

Lebih pelik lagi, kita minta orang lain berubah, minta anak-anak berubah, marah pada pasangan kenapa tidak berubah. Memang tanggungjawab kita menasihati sesama kita.

Cuma, jangan kita asyik menyuruh orang saja. Orang kena berubah, tapi kita macam mana ? Semua kita nak berubah, tetapi terkadang tak tahu bagaimana dan dari mana nak bermula.

Kerana salah tak ikut kaedah, ada juga yang berubah, tetapi tak lama. Mari kita berkongsi cara nak memulakan berubah dan berhijrah.

Hijrah adalah kalimah yang sinonim dengan iman dan jihad. Allah berfirman:

Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa mereka, lebih besar darjatnya di sisi Allah. Dan mereka itulah orang-orang yang mendapat kemenangan. Tuhan menggembirakan mereka dengan rahmat dan keredaan-Nya dan syurga-syurga, mereka memperoleh di dalamnya kesenangan yang abadi, mereka kekal di dalamnya. Sesungguhnya Allah pada sisi-Nya pahala yang besar.” (Surah At-Taubah ayat 20-22)

Ketiga-tiganya tidak boleh dipisahkan sama sekali. Hijrah itu dilaksanakan atas dorongan iman dan berjihad di jalan Allah. Dan ketiga-tiganya menuntut pengorbanan besar termasuk harta (masa dan tenaga) serta jiwa. Tidak ada hijrah tanpa pengorbanan.

Pengorbanan itu bukan untuk kepentingan diri dan orang lain, tetapi semata-mata untuk mendapat keredaan Allah.

Untuk itu mari sama-sama kita berkongsi cara bagaimana hendak mulakan perubahan.


 Mulalah dengan mengubah diri sendiri supaya anda menjadi lebih yakin dengan diri anda sendiri. Orang lain juga akan lebih yakin dengan diri anda.

Ini kerana mana mungkin jika anda mahu mengajak orang lain berubah sedangkan diri sendiri masih berada pada takuk lama. Nanti orang akan cakap yang kita seorang yang cakap tidak serupa bikin. Cakap pandai, tapi buat sendiri tak pandai.

 Mula melakukan perubahan secara perlahan-lahan. Tidak dinafikan, sememangnya sukar untuk terus berubah dalam masa singkat atau dalam tempoh sekelip mata saja.

Jika ia dilakukan secara perlahan-lahan, dengan izin Allah kita akan dapat berubah seperti apa yang diinginkan. Walaupun perlahan, kita akan dapat mengalami perubahan yang besar dalam diri.

 Lakukan perubahan pada masa sekarang juga. Jangan bertangguh untuk tempoh yang lebih lama lagi. Ini kerana semakin lama kita bertangguh untuk berubah maka ia menjadi semakin melarat dan susah untuk melakukannya.

Perkara yang kecil akan jadi lebih besar jika ia terus dibiarkan. Jadi, ambillah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa akan datang.

 Berusaha untuk berubah dengan niat ikhlas dan lakukannya dengan bersungguh-sungguh. Kita perlu memaksa diri untuk berubah sepenuh hati.

Jika diri dipaksa, kita seolah-olah memanjakan diri untuk berubah. Nafsu juga akan menjadi semakin degil jika tidak dipaksa. Kawal nafsu dan jangan biarkan nafsu mengawal diri kita.

 Apabila kita melakukan perubahan dalam diri, kita perlu mengulangi perubahan itu sehingga ia sebati dengan diri. Jika perubahan itu hanya dibiarkan begitu saja, kita hanya berubah untuk seketika.

Selepas itu, kita akan kembali semula ke takuk lama. Oleh itu, jangan sia-siakan perubahan yang dilakukan. Kesimpulannya, kita perlu berubah untuk menjadi orang yang lebih baik kerana ia sangat dituntut dalam Islam.

Tapi, jangan kita berubah disebabkan orang lain . Ikhlaskan untuk berubah demi kebaikan diri. Selepas itu, bolehlah mengajak orang lain untuk berubah.

Jika ia dilakukan dengan niat dan cara betul, orang lain akan dapat berubah seperti yang kita harapkan. Kita juga mendapat ganjaran pahala jika berjaya mengajak orang lain berubah ke arah kebaikan.

Cuma, jangan jadikan ‘berubah’ sebagai acara bermusim, tetapi perlu istiqamah sehingga menemui Allah .

Sumber : [ KLIK ]


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Lirik Lagu : Knock Knock ( Elizabeth Tan )

|| Assalamualaikum ||



Bulan bintang kau janjikan
Tidak aku teruja
Cakap memang mudah
Semuanya mampu .

Kata manis kau beri
Ku terpikat belum tentu
Cakap memang murah
Oh ! kau pun tahu .

(*) Kiranya kau benar mahu
Kiranya kau benar mahuku
One Two ku sayang kamu
Jangan sakiti aku .

Knock knock
Mahuku perhatian
Talk talk
Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah
Jangan tersilap
Jangan abaikanku .

Knock knock
Ku beri kau semua
Talk talk
Ku buktikan diriku
Jangan tersalah
Jangan tersilap
Jangan abaikanku .

Jaga jaga hati . Jaga jaga nanti
kalau ku hampa kau kan rasa
Jaga jaga hati . Jaga jaga nanti
Kalau ku terluka kau pun kan sama

Bukan mahu tunjuk diva
Bukan nak mengada
Cuma ku tak mahu kecewa selalu
Dan andai apa ku beri tidak cukup untukmu
Katakan padaku apa yang kau mahu

Chorus *

Satu haruslah setia
Dua jangan cakap bohong
Buatku menangis , jangan jangan
Tiga buatku tersenyum
Empat ulangi dari satu .

Knock knock
Talk talk
Knock knock
Talk

Mahuku perhatian
Mahuku untuk kau buktikan
Jangan pernah kau abaikan ku

Knock knock
Mahuku perhatian
Talk talk
Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah
Jangan tersilap
Jangan abaikanku .

Knock knock
Talk talk





|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Friday, November 07, 2014

' 1st Segmen Blogwalking by Budak Kilabret '

 || Assalamualaikum ||

بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


KLIK BANNER UNTUK JOIN!!


Tamat 16.11.2014
Join cepat sebelum terlambat ;)


Tarikh segmen mula: 24 Oktober 2014
Tarikh segmen tamat: 16 November 2014
Tarikh senarai peserta keluar: 17 November 2014
Tarikh blogwalking sedunia: Bila-bila sahaja selepas tarikh-tarikh tersebut



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Birthday Giveaway Embun Beauty House By Tengkubutang

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


|| Klik Banner Untuk Join ||


Tarikh Tamat : 14hb November 2014 ( 11.59 AM )



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Sunday, November 02, 2014

"1st Segmen: Blogwalking bersama-sama by Khairunnisa Hassan"

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


|| Klik Banner Untuk Join ||


01 . Follow blog Nisa {Nisa akan follow semua peserta}
02 . Buat entry yang bertajuk "1st Segmen: Blogwalking bersama-sama by Khairunnisa Hassan"
03 . Copy banner di atas dan linkkan ke entri ini
04 . Publish dan paste link penyertaan di ruangan comment.
05 . Done!

Tarikh Tamat : 01 Disember 2014 .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Segmen : Blogwalking By DayangDeno #2

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


|| Klik Banner Untuk Join ||


1- Follow blog DayangDeno, Like fanpage  dan Add To Circle Google+ DayangDeno
2- Tajuk entri bebas. Entri pun bebas^^ 
3- Copy banner di atas dan linkkan ke entri ini
4- Publish dan paste link penyertaan anda di ruangan komen.
5- Dua peserta bertuah bakal menerima doodle art 
6- Pemenang akan dipilih melalui Random.org :)

Tarikh Tamat : 20hb November 2014 ( 11.59 PM )


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



"Segmen Blogwalking By IJ #1"

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



KLIK BANNER UNTUK JOIN


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Friday, October 31, 2014

Housemate .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah , wani berkesempatan nak update blog dengan bercerita . Penglipur lara kah aku ?? Haha . Tidak lah . Wani sekarang tengah cuti midsem . Balik selangor , teringat kawan-kawan ( housemate ) Di Kuala Kangsar . Rindu kah ? Haha . Maybee .

Housemate wani sangat kelakar dengan teletah dioarang yang pelbagai ragam , ada yang menyendiri , ada yang huha huha , ada yang sentiada dengan headphone , ada yang layan korea , hahha . See ? Pelbagai ragam kan diaorang . Alhamdulillah , wani dikurniakan housemate yang baik , tidak kedekut , tidak berkira , saling tolong menolong , alhamdulillah .

Housemate wani , ada 10 orang sepatutnya , tapi seorang dah pindah rumah sewa lain , jadinya kami hanya tinggal 9 orang . Housemate wani kebanyakkannya Kedah dan Perak . Wani sorang je orang Selangor image . Yang sembilan(9) orang tu dua(2) daripadanya ambik degree . Dalam rumah tu ada tiga(3) orang junior , semester bawa kami , dua(2) sem tiga(3) dan lagi sorang sem satu(1) .

AtiQah AfiQah , Hidayatun , Adila Sazwanie

Gambar dekat atas tu , haa ! Tu la gambar adik junior rumah sewa wani . Mereka bertiga , yang pakai niQab dua(2) orang tu sorang ambik jurusan Kaunseling Islam dan sorang lagi ambik Kewangan islam , dan yang tengah tu ambik jurusan Bahasa Arab Pendidikan .

Dan kami yang senior , tiga(3) orang dalam rumah tu ambik jurusan Kaunseling Islam , iaitu NJ , Fida , dan Kak Khaulah . Seorang ambik jurusan Pengajian Islam , siapakah ? Haa , syazwani dan lagi dua(2) orang ambik degree jurusan Pengajian Islam iaitu Maizatul dan Ika Zainal . Haa , cukup tak sembilan(9) orang ? Cukup !  . Atas tu detail kami satu rumah .

Sekarang wani nak cerita dalam ragam memasak . Dalam rumah tu , ada beberapa orang yang rajin masak . Haa , wani kah ? Haha . Bukan , wani suka mengemas je , memasak untuk diri sendiri adalah tapi jarang image . Yang wani maksudkan disini yang rajin masak untuk satu rumah . Haa , nama dia maizatul karmila *sedapnamakau* , dia nie budak degree . Bukan dia saja , adalah beberapa orang lagi seperti AtiQah AfiQah , wani panggil dia tiQa fiQa , hee . Yang lain pun rajin masak juga , tapi kebanyakkannya masak untuk diri sendiri . Rumah wani tak ada rice cooker , jadi yang rajin masak nasi atas api adalah WahidaNabila ( NJ ) . Marah dia kalau tahu wani tulis nama WahidaNabila nie , hehe . Semua orang akan panggil NJ . Nah ! Aiskrim untuk hang  . Yang rajin buat air dalam rumah tu , hidayatun . Dia suka sangat buat tea o ais  . Yang suka masak maggi dalam rumah tu , kak khaulah dengan atiQah afiQah , dan wani akan minta tolong tiQa fiQa masakkan wani punya sekali . Malas kan ? Hahahaha . 

Dan dalam rumah tu jugak ada bonda , umi , ibu , dan mama . Macam mana tercetusnya panggilan-ii macam tu tak tahu lah . Macam kelakar pun ada . Seingat wani masa diaorang create nama-ii macam tu memang bising satu rumah . Bukan nak kata apa , tapi semester nie lah rumah sewa wani tu macam bising-ii , boleh dikatakan majoriti semua sekepala . Kalau semester dulu macam senyap senyap sikit . Nak keluar gi makan malam pun hanya dua(2) , tiga(3) orang je . Tapi semester nie , kalau keluar makan malam , haaa , macam kena tambah meja lagi satu . Boleh dikatakan semua akan keluar sekali . Ini ragam satu kepala .

Dalam rumah wani tu , ada tiga(3) orang business woman . Business apakah yang mereka buat . Haa ! Meh wani promote kan . Seorang buat business topup , seorang lagi buat business jual niqab , handsock , shawl , jubah dan seangkatan dengannya dan sorang lagi tak tahu dia buat business apa ? Hee . Tapi dia memang ada business sendiri . Yang buat business niqab tu , kalau anda semua nak tahu dia jual apa lagi , bolehlah lawat Fanpage Facebook dia . Mardhatillah Collection . Barang meniaga dia dalam rumah tu ada satu kotak , dan kekadang adalah beberapa orang housemate wani akan teman dia gi pejabat pos untuk pos barang kepada customer . Yang buat business topup tu , dia baru mula melakukan business topup nie , jadi memang housemate wani dan kawan-ii rapat dia jela yang tahu .

Tak kurangnya juga cerita korea ada bersarang didalam rumah sewa wani tu . Haa , cerita korea ada , running man pun ada juga . Adalah beberapa orang akan layan korea termasuklah wani . Wani akan tengok kalau orang bukak dan tak ada cerita lagi selain korea . Kalau ada cerita lain yang best , tengok cerita yang best tu la . Haa , ada rumah tu running man pun ada jugak . Mereka nie tengok runningman sebab kelakar , tergelak gelak tengok nya . Tapi takpe jela . Tak adalah sampai terikut ikut orang korea . Tengok hanya sekadar suka suka .

Kalau bab keluar ke kedai , haa . Sesiapa pun boleh . Tapi kebanyakkannya tiQa fiQa dan eton akan ke kedai , kekadang naik kereta wani , dan kekadang naik motor salah seorang daripada mereka . Tak susah pun , hulurkan duit dan diaorang akan tolong belikan tapi tidaklah sampai buli mereka . Kalau kebetulan mereka nak ke kedai barulah boleh kirim-ii bagai . Bak kata seseorang , no money no talk , hahaha . Haa , kirim je tak boleh kenalah hulur duit .

Rasanya cukup sampai sini jela yang wani cerita walaupun banyak lagi sebenarnya ragam-ii mereka tak kurangnya wani jugak . Semoga Ukhwah itu akan terjalin selamanya . InshaaAllah .

** gambar kami serumah belum ada lagi , tapi akan dibuat suatu hari nanti . Mungkin .


" Taman yang disirami kasih sayang menyuburkan keimanan mengharapkan keredhaan Tuhan menjalin ukhwah menyemai cinta dan kasih ilahi agar tersemai islam dihati "



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||