Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Saturday, May 31, 2014

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas PutihNasibah KhushairyKasih Lestari Abadi Nor Farihan AyobNannie Isa , dan yangbaik .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||

Sunday, May 25, 2014

Toturial : Buat dan Letak Daisypath dalam Blog .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Haa , dah pukul 05.36 pagi . Bila orang demam , waktu tidur dia agak tidak teratur sikit , betul ? Haa , macam tu la wani . Tak tahulah demam apa yang menyerang nie .

Ermm , disebabkan wani terjaga dari lena , wani pun cuba bukak ask.fm . Dan ada seseorang bertanyakan wani tentang nak buat daisypath . Seperti yang sedia maklum , wani tahu ramai blogger yang dah buat toturial tentang ini kan ? Tapi takpela , wani ingin mengisi masa yang ada ini dengan buat toturial ini :D





 . Mula mula pergi ke link ini > http://daisypath.com .
 . Boleh pilih pilihan mana yang korang nak .


 . Dalam buat ini wani kebanyakkannya pilih Anniversary & Friendship .

 . Bila korang nak klik . Dipilih antara dua pilihan sama ada Anniversary atau Friendship . Okey , terpulang korang nak pilih yang mana .

 . Setelah buat pilihan . Korang ada diberi pilihan , mana ada yang mini ticker atau full size . Kalau nak letak disidebar , lebih sesuai korang pilih mini ticker . Okeyy ?

 . Bila dah buat pilihan . Korang diberi pilihan background daisypath tu . Jadi , pilihlah yang mana korang nak .


 . Tekan Next untuk buat pilihan gambar kartun yang tengah-tengah tu .


 . Setelah buat pilihan , tekan Next untuk tulisan diatas dan dibawah daisypath tu .


 . Bila nak buat tulisan . Maka susah selesai Daisypath anda , bolehlah korang ambik Kod HTML nya , dengan hanya tekan Next .



Haa , dah siap korang punya daisypath . Tapi kan takkan nak biar pulak kan ? Mesti nak letak dalam blog atau tempat lain yang korang nak letak . Haa , kali ini wani bagitahu macam mana nak letak dalam blog pulak . Letak di sidebar lebih sesuai .

 . Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript .
 . Pastekan kod yang korang copy dekat laman daisyhpath tadi .
 . Save . Dah selesai , cuba tengok hasilnya . Ada tak di sibeda blog korang tu ? kalau berhasil . Alhamdulillah 


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Saturday, May 24, 2014

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014


|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Klik Banner Untuk Join

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 dilancarkan buat julung kalinya. Pelbagai hadiah menarik telah disediakan khas untuk anda. Jadi, apa tunggu lagi? Jom sertai Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014.

Hadiah :-

Perfume Sample Grade 5A
Dress
Custom Made T-Shirt Geek
Shawl
Mistery Gift
Collagen Lips Mask
Tudung Bawal
Topup

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 ditaja oleh [ DJH ] [ Rexylla ] [ Fatihah Fazlin ] [ Auni Sofea ] [ Rara Farhana ] [ Ana Solehah ] [ Ain ] [ Eryati ]
Jom memeriahkan Giveaway kali ini!!...


Friday, May 23, 2014

Salam Jumaat : Adab Adab Menuntut Ilmu .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Daripada Abu Darda’ , bahawasanya beliau mendengar Rasulullah bersabda :-

Sesiapa yang berjalan semata-mata kerana ingin menuntut ilmu , Allah akan permudahkan jalannya ke syurga dan Sesungguhnya para malaikat menguncupkan sayap-sayapnya kepada orang yang menuntut ilmu kerana meredhai apa yang dibuatnya , dan sesungguhnya seseorang yang mengajarkan kebaikan akan dimohon ampun oleh makhluk yang ada di langit mahupun di bumi hingga ikan yang berada didalam air . Sesungguhnya para nabi tidak mewariskan dinar (wang) tidak juga dirham , yang mereka wariskan hanyalah ilmu , dan barangsiapa yang menuntut ilmu itu . Maka sesungguhnya dia telah mendapat bahagian yang paling banyak


(hadis sahih, diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Dawud, Attarmizi, Ibnu Majjah dan Ibnu Hibban)



Ilmu itu lebih baik daripada harta . Ilmu menjaga engkau , dan engkau menjaga harta . Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta itu terhukum .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Wednesday, May 21, 2014

Wordless Wednesday #21 : Doa Penghulu Istighfar .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani




|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Monday, May 19, 2014

" Segmen Geng Blogwalkers "

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

- Klik Banner Untuk Join -

Hari ini wani join satu segmen yang dianjurkan oleh orang brunei . Okeyy ! First time join segmen orang luar negara :D

Segmen ini tak ada banner . Wani tak tahu nak pungut banner dari mana , jadi wani ambik banner tu dari header blog beliau . Segmen ini tamat hujung bulan Mei ini .

Jom , join ramai - ramai bagi memeriahkan segmen beliau . Selamat Bersegmen (:



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Segmen Blogging + Menang Hadiah!

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Sunday, May 18, 2014

Lirik Lagu : Sebuah Maksud ( Sixth Sense )

|| Assalamualaikum ||




Kau yang terindah
Yang selalu di hatiku
Engkau yang kucinta
Di hidupku selalu

Takkan berubah
Hasratku untuk dirimu
Dan takkan kubuang
Rindu ini kepadamu selamanya

Kau adalah pelangi hidupku
Yang selalu warnai hariku

Harapanku
dirimu
Kan selalu
di sampingku
Selalu

(Chorus)
Kau adalah pelangi hidupku
Yang selalu warnai hariku

Harapanku dirimu
Kan selalu di sampingku
Selalu
( 2x )


Wednesday, May 14, 2014

Wordless Wednesday #20

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Wednesday, May 07, 2014

Lirik Lagu : Permataku ( Mirwana )

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Sunyi
Selubungi malam .
Mengusik minda yang terlontar jauh .

Masih hangat terasa .
Tangan yang membelai yang mengusik manja .

Daku damba kasihmu
Biar jadi pedoman
Buat penyuluh jalan kugapai impian

( Chorus )
Angin , kau nyanyikan lagu
Untuk permataku , tenang selalu
Bayu sampaikan berita
Daku kini ceria aman dan bahagia

Selimutkan rinduku bersama malammu

Hadirlah kau dalam mimpiku
Agar kau selalu ada disisiku
Rindu belaian kasihmu . Rindu senyumanmu
Penawar lukaku

Dengarkan laguku hadiah untukmu
Jasa dan baktimu ku kenang selamanya

Angin , kau nyanyikan lagu
Untuk permataku , tenang selalu
Bayu sampaikan berita
Daku kini ceria aman dan bahgia

Selimutkan rinduku bersama malammu

Dikaulah cahaya
Bila malam menjelma
Kasihmu membawa ke syurga
Dan redha yang Esa

Angin
kau nyanyikan lagu
Untuk permataku , tenang selalu
Bayu sampaikan berita
Daku kini ceria aman dan bahgia .

Selimutkan rinduku bersama malammu




Tuesday, May 06, 2014

Hari Last PWTC ( Pesta Buku )

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Sebenarnya post ini dah lama di draf kan sejak malam ahad lagi . Dan hari ini baru di publish kan .

Alhamdulillah , wani dan kawan-kawan dapat pergi pesta buku dekat pwtc yang dibuat selama 2 minggu , dari 24hb 04 hingga 04hb 05 2014 . Wani pergi sana kebanyakkannya beli pakai baucer buku sebab baucer buku wani langsung tak sentuh dari hari wani dapat baucer tu . Dan sekarang tinggal satu je baucer tu yang tak guna lagi , wani bagi ibu je sebab buku yang ibu nak wani tak nampak dekat pwtc tu .

Wani pergi sana 5 orang termasuk wani . Ingatkan ada rezeki nak jumpa saidatul , tapi tak ada rezeki sebab sampai je dekat pwtc tu , saidatul hantar meseg yang di tak dapat join . Sedih  gak lah , tapi nak buat macam mana Allah tak izinkan kami berjumpa pada hari tu . Dari Batang kali , 5 orang , nanti sampai Putra 6 orang , masuk PWTC 8 orang .

Kami keluar dari rumah masing masing pukul 09.00 pagi . Sok sek sok sek , pukul 09.30 pagi sampai KTM Batang Kali . Beli tiket pergi dan balik , senang dan tunggu tren nak ke rawang , tren sampai pukul 10.11 pagi , haa . Setengah jam jugak lah tunggu tren . Kawan wani dari Segambut dah sampai dulu dekat Putra . Kami dari Batang kali , turun tukar tren dekat Rawang , dari Rawang ke Putra . Sampai Putra pukul 11.00 ++ tengahari . Dekat PWTC dah ada sorang kawan kami tunggu dengan kakak dia .

Sampai PWTC , kami makan dulu . Wani tak tahu nak makan apa ? Ikutkan tak nak makan , tapi disebabkan semua makan , wani dengan adik pun makan jela . Kami semua makan A&W  dan itu first time wani dan adik makan A&W  . Lepas makan , kami semua berpecah . Masing-masing beli lah apa yang dibeli . Sampai adik pun berpecah dengan wani , ada lah jugak rasa geram  dekat dia , sebab ibu pesan pergi mana mana berdua jangan terpisah . Dahlah call masuk voicemail , call call , dapat . Tahu tahu dia dekat luar , tak nak masuk sebab tengok macam tak ada apa-apa . Memang lah bagi dia tak ada apa-apa tapi at least bagitahu lah nak pergi mana .

Wani dalam PWTC tu jalan dengan adik dan farah . Anis dengan adik dia , bella , kakak bella dan hayati . Diaorang dah habis awal beli , tak sampai pukul 02.00 petang dah habis beli . Haha , wani dengan adik dan farah , tak habis-habis beli lagi . Sebab wani cari booth Al-Hidayah tak jumpa pun , macam booth-booth yang jual buku-buku ilmiah . Rupa-rupa nya booth mereka dekat belah belakang PWTC tu . Fuhhh ! Penat naik sampai tingkat 3 tak jumpa , sebenarnya dekat tingkat bawah belah belakang .

Wani pergi sana tak ada jumpa artis , tapi ada lah terdengar orang menjerit-jerit kata Izzul Islam datang . Diaorang nak jumpa Izzul Islam tu sampai terlanggar wani , alhamdulillah tak jatuh terduduk . Geram gak lah , tapi takkan nak marah pulak . Dahlah say sorry pun tak ada , semua nak kerja Izzul Islam . Izzul Islam tu dalam booth " Kaki Novel " . Wani juga ada dengar sedikit ceramah dari Ustazah errr tak ingat ustazah apa ? Hehe . Haa ! Bila dekat ustazah tu tak ada pulak orang terkejar-kejar nak jumpa ustazah tu . Wani tengok tak ramai pun yang ada depan ustazah tu tapi ustazah tu cakap pakai mikrofon .

Tak banyak pun yang wani beli dekat sana . Wani beli dua (2) Al-Quran , lima (5) Novel , empat (4) Buku motivasi dan 2 buku percuma , kawan bagi , haha . Habis dekat sana , 200 pakai baucer .


5 buah buku novel , dan buku yang tajuk " Kerana Mahalnya Syurga " itu , buku kawan kirim dan buku tajuk " Saya Tetap Nak Awak " , itu buku yang wani nak bagi  kawan . Disebabkan dia tak suka baca novel panjang , wani belikan novel pendek , tak tebal .


Ini dua (2) je buku yang wani beli , lagi dua (2) tu buku adik , tak tahu lah dia beli buku apa , nampak satu (1) tajuk je " Kaya Fotografi " .


Okey , inilah dua (2) buku yang wani kata percuma tu , haha . Sebenarnya buku ini kawan wani yang dapat , tapi dia bagi wani . Wani pun ambik jela , walaupun wani tahu wani takkan baca , dahlah buku tu dalam bahasa Inggeris . 



Haha , tapi ada cerita yang pasal buku " Makan " tu . Okey , tajuk buku " Makan " . Tengok pulak gambar cupcakes  , buku resepi cupcake . Wani pun ambik lah , mana tahu boleh belajar buat cupcakes . Sampai dekat rumah , ibu kata 
" Kakak , kamu perasan tak yang buku nie dalam Bahasa Inggeris ?? "
" Hahh ! Haha . Yeke ? Tak perasan pun , sebab tajuk " Makan " , jadi ambik jela . Ingatkan dalam Bahasa Melayu "
" Haa ! kalau nak buat cupcakes nanti cari translate "
Haha , kalau nak buat cupcakes berdasarkan buku tu kena translate dulu .


Sebenarnya wani dah ada Al-Quran , tapi Al-Quran tu wani dah bawak balik rumah sewa . Untuk rumah sendiri tak ada Al-Quran dalam bilik sendiri , baca Al-Quran pun kena pinjam Al-Quran ibu dan pulangkan balik dalam bilik ibu . Wani beli lah Al-Quran satu (1) untuk bilik sendiri . Dan lagi satu (1) tu , wani ingat nak bagi soleh . Sebab wani dah lama berniat nak bagi solehh Al-Quran cuma tak ada kesempatan nak belikan lagi . Walaupun mungkin solehh dah ada Al-Quran sendiri , tapi wani belikan juga Al-Quran sebagai Hadiah Terakhir mungkin , hehe . Haa , solehh bukan tahu wani nak belikan dia Al-Quran , sebab dia tak baca blog wani jadi wani bagitahu jela dekat reader blog wani  .

Habis jalan-jalan semua , kami keluar PWTC tu pukul 03.00++ petang . Naik tren dari Putra ke Rawang . Fuhh ! Ramai orang dalam tren tu , alhamdulillah , dapat tempat duduk . Sampai Rawang , turun tukar tren ke Batang Kali . Masuk je tren ke Batang kali , tak ada tempat duduk , terpaksa berdiri dari Rawang ke Batang Kali , tapi wani dapat duduk juga , haha . Duduk bersila dalam tren tu . Alhamdulillah , sampai Batang Kali pukul 04.00++ petang . Sampai rumah , solat asar . Terus tidur . Sebab penat sangat .

InshaaAllah , jika ada rezeki , umur panjang , boleh pergi lagi tahun depan , hehe . Terima kasih baca entry wani kali nie . Wani dahlah jarang update cerita pasal apa yang wani buat , hehe . Jumpa lagi di entry akan datang .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||