Toturial : Buat dan Letak Daisypath dalam Blog .

May 25, 2014

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Haa , dah pukul 05.36 pagi . Bila orang demam , waktu tidur dia agak tidak teratur sikit , betul ? Haa , macam tu la wani . Tak tahulah demam apa yang menyerang nie .

Ermm , disebabkan wani terjaga dari lena , wani pun cuba bukak ask.fm . Dan ada seseorang bertanyakan wani tentang nak buat daisypath . Seperti yang sedia maklum , wani tahu ramai blogger yang dah buat toturial tentang ini kan ? Tapi takpela , wani ingin mengisi masa yang ada ini dengan buat toturial ini :D





 . Mula mula pergi ke link ini > http://daisypath.com .
 . Boleh pilih pilihan mana yang korang nak .


 . Dalam buat ini wani kebanyakkannya pilih Anniversary & Friendship .

 . Bila korang nak klik . Dipilih antara dua pilihan sama ada Anniversary atau Friendship . Okey , terpulang korang nak pilih yang mana .

 . Setelah buat pilihan . Korang ada diberi pilihan , mana ada yang mini ticker atau full size . Kalau nak letak disidebar , lebih sesuai korang pilih mini ticker . Okeyy ?

 . Bila dah buat pilihan . Korang diberi pilihan background daisypath tu . Jadi , pilihlah yang mana korang nak .


 . Tekan Next untuk buat pilihan gambar kartun yang tengah-tengah tu .


 . Setelah buat pilihan , tekan Next untuk tulisan diatas dan dibawah daisypath tu .


 . Bila nak buat tulisan . Maka susah selesai Daisypath anda , bolehlah korang ambik Kod HTML nya , dengan hanya tekan Next .



Haa , dah siap korang punya daisypath . Tapi kan takkan nak biar pulak kan ? Mesti nak letak dalam blog atau tempat lain yang korang nak letak . Haa , kali ini wani bagitahu macam mana nak letak dalam blog pulak . Letak di sidebar lebih sesuai .

 . Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript .
 . Pastekan kod yang korang copy dekat laman daisyhpath tadi .
 . Save . Dah selesai , cuba tengok hasilnya . Ada tak di sibeda blog korang tu ? kalau berhasil . Alhamdulillah 


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


You Might Also Like

3 comments

  1. nice cool blog...berkongsi ilmu disini kan..tq vm

    ReplyDelete
  2. ramai juga tengok blogger letak dalam blog

    ReplyDelete
  3. penat search 'function bende alah ni. haha..

    ketinggalan betullah saya ni.. -_-"

    ReplyDelete

Fanpage