Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Sunday, May 25, 2014

Toturial : Buat dan Letak Daisypath dalam Blog .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Haa , dah pukul 05.36 pagi . Bila orang demam , waktu tidur dia agak tidak teratur sikit , betul ? Haa , macam tu la wani . Tak tahulah demam apa yang menyerang nie .

Ermm , disebabkan wani terjaga dari lena , wani pun cuba bukak ask.fm . Dan ada seseorang bertanyakan wani tentang nak buat daisypath . Seperti yang sedia maklum , wani tahu ramai blogger yang dah buat toturial tentang ini kan ? Tapi takpela , wani ingin mengisi masa yang ada ini dengan buat toturial ini :D





 . Mula mula pergi ke link ini > http://daisypath.com .
 . Boleh pilih pilihan mana yang korang nak .


 . Dalam buat ini wani kebanyakkannya pilih Anniversary & Friendship .

 . Bila korang nak klik . Dipilih antara dua pilihan sama ada Anniversary atau Friendship . Okey , terpulang korang nak pilih yang mana .

 . Setelah buat pilihan . Korang ada diberi pilihan , mana ada yang mini ticker atau full size . Kalau nak letak disidebar , lebih sesuai korang pilih mini ticker . Okeyy ?

 . Bila dah buat pilihan . Korang diberi pilihan background daisypath tu . Jadi , pilihlah yang mana korang nak .


 . Tekan Next untuk buat pilihan gambar kartun yang tengah-tengah tu .


 . Setelah buat pilihan , tekan Next untuk tulisan diatas dan dibawah daisypath tu .


 . Bila nak buat tulisan . Maka susah selesai Daisypath anda , bolehlah korang ambik Kod HTML nya , dengan hanya tekan Next .



Haa , dah siap korang punya daisypath . Tapi kan takkan nak biar pulak kan ? Mesti nak letak dalam blog atau tempat lain yang korang nak letak . Haa , kali ini wani bagitahu macam mana nak letak dalam blog pulak . Letak di sidebar lebih sesuai .

 . Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript .
 . Pastekan kod yang korang copy dekat laman daisyhpath tadi .
 . Save . Dah selesai , cuba tengok hasilnya . Ada tak di sibeda blog korang tu ? kalau berhasil . Alhamdulillah 


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


3 comments:

  1. nice cool blog...berkongsi ilmu disini kan..tq vm

    ReplyDelete
  2. ramai juga tengok blogger letak dalam blog

    ReplyDelete
  3. penat search 'function bende alah ni. haha..

    ketinggalan betullah saya ni.. -_-"

    ReplyDelete