Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Sunday, September 21, 2014

Lirik Lagu : Permaisuri Hatiku ( Hijjaz )

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Diantara kekasih pilihan dihati
Punyai budi penghias diri
Wajahnya lembut hiasan perkerti yang tinggi
Indahnya perhiasan duniawi

Diantara diriku jua dirimu
Hanya mengharap cinta yang satu
Ku binakan mahligai impianmu
Oh sayang , ikhlaskan hatimu

Malumu bernilai
Katamu berhikmah
Hatimu tulus suci dan murni
Hanya diri yang halal engkau serahkan segala
Untuk mencari redha ilahi

Benarlah cinta buta melalaikan
Tanpa memikirkan batas syariatnya
Semua nya itu hanya ujian di dunia
Ia adalah mahar untuk kita ke syurga .

( Ulang ** )

Oh , kau permaisuri dihatiku
Di dunia ini engkau penghibur
Menjunjung kasih amanah ilahi
Ku pasti akan terus menyayangi

Terima kasih ucapanku beri
Kau hadiahkan ku cahaya hati
Ku pimpin tanganmu oh kasih meniti hari
Semoga kita dapat bersama sampai kepadaNya di syurga sana

Tuhan kekalkan
Permaisuri hatiku
Untuk menemani dalam mengapai cintaMu



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Friday, September 12, 2014

Bermulanya Semester Baru ( 5 )

Jumaat , 12hb September 2014 .
Assalamualaikum .

Alhamdulillah , dah settel semua seperti yuran , daftar subjek , kemas bilik (bukansaturumahsewa) , pergi kelas dan lain-lain urusan .

Dah masuk semester lima tahun akhir . Huwaa ! Tak tertanggung rasanya kalau kena extend sampai sem tujuh atau sem seterusnya . Ada 4 lagi subjek tak ambik .

Takpela , sem baru mesti ada azam baru , inshaaAllah . Sem nie jadi lebih baik daripada sem lepas . Harap harap begitu .
Tadi baru selesai buat akaun cimb . Huu ! Payah , sebab dekat sini tak ada akaun bimb . Jadi buatlah akaun cimb , mudah sikit rasanya ayah nak bank-in duit , hee .

Saja nak bagitahu , first time guna android blogger jadi tak berapa nak center dan tak tahu macam mana tatapannya , hehe . Jadi agak berserabut , mungkin .

Doakan wani untuk semester ini yang ambik sebanyak tujuh (7) subjek (:

|| Fi hifzillah , ilal LiQa' ||


Saturday, September 06, 2014

Lirik Lagu : Lautan ( OST Lagenda Budak Setan 3 )

 || Assalamualaikum ||

Lagu single terbaru nyanyian YUNA berjudul 'Lautan' . Lagu ini merupakan lagu tema (OST) untuk filem 'Lagenda Budak Setan 3' yang akan ditayangkan tidak lama lagi . Ciptaan sepenuhnya oleh YUNA sendiri.



Cinta ini tanda hati
Aku kau yang punya
Siapa sangka kita berdua
Bersama akhirnya .

Oh biarkan ribut dan hujan
Datang menduga aku engkau ada
Oh biarkan seluas lautan
Ku renangi jika aku kau perlukan
Oh biarkan kerna aku kau ada

Tiada cela engkau sempurna
Yang teristimewa
Seandainya tiada istana
Ku mencintaimu seadanya ( Yeahh )

Oh biarkan ribut dan hujan
Datang menduga
Aku engkau ada
Oh biarkan
Seluas lautan
Ku renangi jika aku kau perlukan
Oh biarkan
kerna aku kau ada .

Oh siapa sangka
Cinta yang kita bina
Akhirnya bersemi jua .

Oh biarkan , kerna kini kau ku ada .

Oh biarkan ribut dan hujan
Datang menduga aku engkau ada
Oh biarkan seluas lautan
Ku renangi jika aku kau perlukan
Oh biarkan ribut dan hujan
Datang menduga aku engkau ada
Oh biarkan seluas lautan
Ku renangi jika aku kau perlukan

Oh biarkan kerna aku kau ada .





|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Wednesday, September 03, 2014

Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com .

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Assalamualaikum

Dengan ini, dilancarkan Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com

Bermula 9 pagi 1 September dan akan tamat pada 12 malam 10 September 2014

Tujuan giveaway ini :  Untuk memperkenalkan blog-blog baru dalam dunia blogging serta dapat juga menambah rakan-rakan baru dalam list follower anda. 

Sila FOLLOW BLOG mereka :


Sila LIKE PAGE mereka :


Sila FOLLOW IG mereka :
[nor_farihan] [aimimiddleton] [shidaradzuan] [ct aman] [huda] [asha]

Senarai Hadiah :
Goodie Beg - 40 pemenang (Mama)
Top up RM 10 - 9 pememang
Top up RM 5 - 5 pemenang
Wang Tunai RM 30 - 2 pemenang
Dish Wash Concentrate Shaklee - 1 pemenang
Potrait - 2 pemenang
Novel - 1 pemenang
Shawl - 5 pemenang
Fridge Magnet + Bookmark LE - 3 pemenang
Button Bagde + Bookmark LE - 2 pemenang
Agent Dorship Sophie - 20 pemenang
Brooch - 2 pemenang
Header Blog - 1 pemenang
Keychain - 1 pemenang
Buku Motivasi - 1 pemenang
Coin Purse dan Bookmark - 5 pemenang
Nota : Diharap semua peserta dapat memenuhi syarat yang ditetapkan, dan enjoy blogwalking oke!


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Segmen : Nak blog URL by Macam-Macam Cerita

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



*** 15 Pemenang bertuah akan dapat simple gift dari Macam-Macam Cerita .
*** 15 Pemenang bertuah tu akan ada dalam bloglist .
*** In Shaa Allah kalo free , akan buat blog review utk 15 pemenang bertuah .

Tarikh Tamat : 12hb September 2014 .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Wordless Wednesday #25 : Meninggalkan Perbuatan Dosa .

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Setakat beristighfar sahaja tidak mencukupi kalau masih melakukan dosa .

Sabda Rasulullah S.A.W : “…dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya” (Hadis Riwayat At-Tirmizi)


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Lirik Lagu : Asma Allah ( Sami Yusuf )

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Raheem, Kareemun, ‘Adheem, ‘Aleemun,
Haleem, Hakeemun, Mateen
(Merciful, Generous, Incomparably Great, All-Knowing
Forbearing, Wise, Firm)

Mannaan, Rahmaanun, Fattaah, Ghaffaarun
Tawwaab, Razzaaqun, Shaheed
(Bestower of blessings, Most Compassionate, Opener, Forgiver
Accepter of Repentance, Provider, Witness)

Allahumma salli ‘ala Muhammad, wa aali Muhammad
Ya Muslimeen sallou ‘alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Family of Muhammad
O Muslims, send salutations upon him)
Allahumma salli ‘ala Muhammad, wa sahbi Muhammad
Ya Mu’mineen sallou ‘alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Companions of Muhammad
O believers, send salutations upon him)

Lateef, Khabeerun, Samee’, Baseerun
Jaleel, Raqeebun, Mujeeb
(Gentle, All-Aware, All-Hearing, All-Seeing
Majestic, Watchful, Responsive)

Ghafur, Shakourun, Wadud, Qayyumun
Ra’uf, Saburun, Majeed
(Forgiving, Appreciative, Loving, Self-Existing by Whom all subsist
Most Kind, Patient, Most Glorious)

Allahumma salli ‘ala Muhammad, wa aali Muhammad
Ya Muslimeen sallou ‘alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Family of Muhammad
O Muslims, send salutations upon him)

Allahumma salli ‘ala Muhammad, wa sahbi Muhammad
Ya Mu’mineen sallou ‘alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Companions of Muhammad
O believers, send salutations upon him)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
La Ilaaha Illahu, Al Malikul Quddoos
(God is Greater, God is Greater
There is no god but Him, the King, the Most Holy)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Rahmanu irham dha’fana
(O Most Compassionate! Have compassion on our weakness)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Ghaffaaru ighfir thunoubana
(O Forgiver! Forgive our sins)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Sattaaru ostour ‘ouyoubana
(O Concealer! Conceal our defects)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Mu’izzu a’izza ummatana
(O Bestower of honour! Bestow honour on our Ummah)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Mujeebu ajib du’aa’ana
(O Responsive One! Answer our prayers)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Lateefu oltof binaa [x3]
(O Gentle One! Show gentleness to us)

Oltof binaa
(Show gentleness to us)




|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Lirik Lagu : Im So Sorry ( Irfan Makki )

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


If my time would end today would I be ready to go ?
And leave all the things I've worked so hard for
And all my friends and everyone I've known ?
Never did I ever stop for a moment to think
Of what's staring at me
I've been breaking all the mirrors of reality

(Chorus):
I'm so sorry, if only I had just one last chance
I'm so sorry, but now it's too late to change the past, oh
I lived my life in the fast lane, I only lived for today
And never, never really thought about anyone else
It was all about me, myself and I
Never did I ever stop for a moment to think
Of what's staring at me
I've been breaking all the mirrors of reality, oh

(Chorus)

And now, now that it's over
I wonder if anyone will remember me
If I had the chance to turn back the hands of time
There are so many things that I would change
I'd live my life, every single breath... for You

(Piano Solo)

I'm so sorry, if only I had just one last chance
I'm so sorry, but now it's too late to change the past, oh
I lived my life in the fast lane, I only lived for today
And never, never really thought about anyone else
It was all about me, myself and I
Never did I ever stop for a moment to think
Of what's staring at me
I've been breaking all the mirrors of reality, oh

(Outro):
I'm so sorry, so sorry
Please forgive me 



|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||



Babai Kedai Buku .

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Tamat sudah wani berkerja di sebuah kedai buku . Wani bekerja di situ tak lama , hanya sebulan lebih saja . Yela , kerja sementara waktu sebab cuti semester . Bulan 9 nie dah masuk sambung belajar balik untuk semester lima (5) .

Kawan wani kata kerja kedai buku tak ada life , bagaimana dengan pendapat korang ? Haha . Bagi pendapat wani , ada betul nya jugak , kedai buku tak selalu ada orang datang , kemudian bosan pun ada jugak sebab tak tahu nak buat apa , kalau henset tu ada internet mungkin akan leka dengan internet saja . Takpela , mungkin waktu cuti semester ini rezeki wani dekat kedai buku nie .

Kerja kedai buku pun ada pengalaman nya jugak , tak kira kerja apa-ii pun pasti ada pengalaman . Wani punya pengalaman ? Haha .

. Berjumpa dengan orang yang bermacam-macam ragam , lagi-ii kanak kanak .
 . Berjumpa dengan cina si penipu T.T
 . Dapat kenal dengan jiran kedai kanan kiri dan yang sebelah sebelahnya .
 . Tengok ada bermacam macam buku .
 . Berbuka puasa di kedai .
 . Bila tak ada duit pecah kena pergi kedai mana-ii minta tukar duit pecah 
( Kedaisebelahje )
 . Tiba tiba terjadi seorang yang peramah .
 . Kena angkat zink yang tersekat sekat ( berat ) tiap-ii hari . *bukanangkatberat
 . Dapat tazkirah percuma .
 . Tahu letak harga bila orang minta tawar menawar .
 . Hari hari akan ada orang minta tawar menawar -,-'
 . Kekadang hari jumaat pasti akan ada orang datang minta sedekah dari pusat mana-ii.
 . Curi curi baca buku dekat kedai tu .
 . Bila wani nak beli barang dalam tu , terasa ragu-ii , nak beli harga tetap atau harga tawar menawar , haha . Kesudahannya tak berani nak letak harga tawar , beli dengan harga tetap .
 . Terbagi harga yang terlalu murah dekat beberapa pelanggan . *taktahuhargamasatu
 . Baru tahu yang kopiah atau songkok lelaki ada saiz 1/2 , 3/4 , 1/4 , dan lain-ii per .
 . Pulang malam tiap-ii hari start daripada bulan puasa sampai hari terakhir kerja .
 . Dapat baca beberapa buah kitab hadis .
 . Paling suka bila buku baru sampai , haha . Tak tahu kenapa .
 . Wani dah tahu macam mana nak guna penembak harga dan cara nak masukkan penggulung harga dalam penembak harga tu .
 . Dan yang terakhir mungkin , dapat berjumpa dengan seorang pakcik .

Tak semuanya indah , dan tak semuanya pahit . Apa yang terjadi itu adalah pengajaran hidup . Terasa di kedai buku ini lah yang dunia itu luas . Allah ciptakan hambaNya berbagai rupa , berbagai perangai , berbagai pasangan , berbagai kemampuan . Dari situ kita akan belajar sesuatu tentang kehidupan . 


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||


Melawan Hawa Nafsu .

 || Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani




Tugas melawan hawa nafsu bukanlah suatu yang mudah. Suatu saat ketika para sahabat dan Rasulullah SAW kembali dari perang Badar, Nabi SAW bersabda:

“ Kita kembali dari perjuangan kecil, menuju kepada perjuangan yang lebih besar iaitu perjuangan terhadap hawa nafsu. ” (HR al-Baihaqy)

Menyelaraskan hawa nafsu dengan apa yang Rasulullah SAW dan Allah SWT kehendaki amat berat kerana 4 perkara:

01 . Hawa nafsu tidak terlihat

02 . Hawa nafsu adalah sebahagian dari diri manusia itu sendiri

03 . Dorongan dan pengaruh hawa nafsu tidak pernah berhenti sepanjang hayat manusia

04 . Kita tidak diizinkan Allah untuk menghentikannya tetapi sekadar menaklukinya.

Justeru Nabi SAW menyimpulkan bahawa:

“ Musuhmu yang paling ganas ialah nafsumu sendiri yang berada antara dua sisimu. ” (HR al-Baihaqy)

Mereka yang sanggup melawan nafsu ialah mereka yang percaya kepada akhirat serta hari pembalasan. Inilah kekuatan dan keyakinan yang harus ada pada umat Islam. Keyakinan ini menjadikan mereka golongan yang sanggup mengetepikan keseronokan sementara demi untuk mencapai matlamat jangka panjang yang kekal abadi. Denis Waitley dalam Empires of the Mind berkata :
“ Saya berpendapat, salah satu punca utama yang menyebabkan Amerika bermasalah besar pada hari ini ialah, rakyatnya begitu asyik dan ghairah dengan keseronokan jangka pendek dan melupakan kepentingan jangka panjang. ”

Ternyata kegagalan manusia dalam mengurus hawa nafsu mereka akan melahirkan masyarakat yang rosak. Allah SWT telah berfirman dalam surah Yusuf ayat 53 yang bermaksud:

“ Sesungguhnya nafsu itu sangat mengajak kepada kejahatan ”.


Ini menunjukkan penekanan yang tegas bahawa nafsu membawa kepada kejahatan .


Mujahadah Hawa Nafsu
Dari Abu Muhammad Abdullah bin Amru bin Al-‘Ash RA, katanya: “Telah bersabda Rasulullah SAW: ‘Tidak benar-benar beriman seseorang daripada kamu sehingga hawa nafsunya menuruti apa yang aku bawa.”
(Hadis ini hadis hasan sahih yang kami riwayatkannya dari kitab al-Hujjah dengan sanad sahih.

Ada beberapa pengajaran yang boleh kita pelajari:
01 . Hadis ini menerangkan bahawa salah satu daripada tuntutan iman bagi seseorang ialah hawa nafsunya mestilah tunduk dan menurut ajaran yang dibawa oleh Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.

02 . Sekiranya dia mengutamakan hawa nafsunya daripada mengamalkan ajaran Islam atau menyintai maksiat daripada amal kebajikan, maka imannya masih tidak sempurna.

03 . Ungkapan ‘tidak benar-benar beriman’ dalam maksud hadis di atas bererti iman tidak sempurna, masih cacat atau tempang, bukan bererti telah jatuh kufur. Seseorang itu hanya jatuh kufur apabila dia menafi atau menolak mana-mana ajaran Islam.

04 . Mujahadah hawa nafsu (berjihad melawan hawa nafsu) adalah mujahadah yang berat, yang tidak tertanggung dan tidak mampu dilaksanakan kecuali oleh orang yang benar-benar ikhlas beriman dan mencintai Allah serta Rasul-Nya.

Mujahadah bermaksud “berusaha untuk melawan dan menundukkan kehendak hawa nafsu.” Dalam sebuah hadis bertaraf hasan, nabi bersabda, “Seorang mujahid (iaitu seorang yang berjihad) ialah dia yang melawan hawa nafsunya kerana Allah.” Mengikut Said Hawa dalam Al-Asas fit Tafsir, “Secara dasarnya melawan hawa nafsu bermaksud menundukkan nafsu agar ia mengikut kehendak Allah dalam setiap perkara.” Apabila nafsu dapat dikalahkan seseorang akan mengutamakan perkara yang dicintai Allah dan mengetepikan kehendak peribadi.

Dalam Ihya Ulumuddin Imam Al-Ghazali berkata,
“Antara tanda kecintaan hamba kepada Allah ialah dia mengutamakan perkara yang disukai Allah daripada kehendak nafsu serta peribadi, sama ada dalam aspek zahir atau batin. Oleh itu seseorang yang mencintai Allah sanggup memikul kerja-kerja yang sukar serta sanggup melawan hawa nafsunya kerana Allah. "

Tips Melawan Hawa Nafsu .
Dalam Al-Asas fit Tafsir, Said Hawa berkata, “Takwa adalah hasil daripada hidayah dan hidayah adalah hasil daripada mujahadah. Justeru mujahadah melawan hawa nafsu adalah titik permulaan kepada takwa. Antara amalan yang membantu usaha untuk melawan hawa nafsu ialah bacaan Al-Quran , solat dan zikir . Nabi ketika disoal tentang jalan untuk mencapai syurga telah menjawab, ‘Bantulah dirimu dengan banyak bersujud’. Banyak bersujud bermaksud banyak bersolat dan banyak bersolat bermaksud banyak berzikir dan membaca Al-Quran.”


Selain itu, ada beberapa tips yang para ulama bimbingkan kepada kita, antaranya:

01 . Hendaklah dia memperkuatkan rasa takutnya kepada Allah dan selalu mengingat berbagai kengerian siksa Allah diakhirat kelak.

02 . Hendaklah dia meninggalkan segala sebab yang membuatnya terjatuh kembali kepada hasutan hawa nafsu.

03 . Hendaklah dia meninggalkan rakan/kawan yang tidak baik, supaya dia tidak mudah termakan oleh ajakan hawa nafsu. Sebagai gantinya, hendaknya dia bergaul dengan orang-orang soleh yang mengamalkan agama Allah

04 . Hendaklah dia menjauhi tempat-tempat yang dapat menjerumuskannya kepada hasutan hawa nafsu dan memperbanyak bersimpuh di dalam rumah Allah (Masjid).

05 . Hendaklah dia selalu menyibukkan diri dengan zikrullah dan membaca Al-Quran, kerana hati yang lalai dari Allah sangat mudah bagi syaitan untuk mendorongnya kepada hawa nafsu.

06 . Hendaklah dia komited dengan program-program tarbiyah ruhiyah dan sering menghadiri halaqah-halaqah ilmu yang dapat meningkatkan kefahaman dirinya untuk membina kekuatan iman dan melawan hawa nafsu.

07 . Hendaklah dia sibukkan dirinya dengan program dan aktiviti yang bermanfaat seperti program dakwah dan sebagainya agar masanya tidak dibiarkan kosong dengan aktiviti yang tidak bermanfaat. Masa yang terbiar kosong akan menggalakan hawa nafsu menyibukkan dirinya dengan perkara yang melalaikan dan merosakan. Kata pepatah Arab;

Nafsumu jika engkau tidak menyibukkannya dengan kebenaran, nescaya dia akan menyibukkan dirimu dengan kebatilan. "

08 . Sentiasa berdoa dan berserah diri kepada Allah SWT


Imam Ibnu Jauzi juga ada memberikan beberapa tips dan motivasi kepada kita untuk membina kekuatan melawan asakkan hawa nafsu, antaranya:

- Seteguk kesabaran untuk memotivasi dirinya agar bersabar atas kepahitan yang dirasakan saat mengekang hawa nafsu. Kekuatan jiwa untuk menumbuhkan keberaniannya meminum seteguk kesabaran tersebut. Kerana hakikat keberanian tersebut adalah sabar barang sesaat! Sebaik-baik bekal dalam hidup seseorang hamba adalah sabar!.

- Selalu memeperhatikan hasil yang baik dan kesembuhan yang diperolehi dari seteguk kesabaran.

- Selalu mengingat pahitnya kepedihan yang dirasakan daripada kelazatan menuruti kehendak hawa nafsu. Kedudukan dan martabatnya di sisi Allah dan di hati para hamba-Nya lebih baik dan berguna daripada kelazatan mengikuti tuntutan hawa nafsu.

-Hendaklah lebih mengutamakan manis dan lazatnya menjaga kesucian diri dan kemuliaanya daripada kelazatan kemaksiatan.

- Hendaklah bergembira dapat mengalahkan musuhnya, membuat musuhnya merana dengan membawa kemarahan, kedukaan dan kesedihan! Kerana gagal meraih apa yang diinginkannya. Allah azza wa jalla suka kepada hamba yang dapat memperdaya musuhnya dan membuatnya marah (kesal). Allah berfirman : Dan tidak (pula) menginjak suatu tempat yang membangkitkan amarah orang-orang kafir dan tidak menimpakan suatu bencana kepada musuh, melainkan dituliskanlah bagi mereka dengan demikian itu suatu amal soleh. (At-Taubah:120). Dan salah satu tanda cinta yang benar adalah membuat kemarahan musuh kekasih yang dicintainya dan menaklukannya (musuh kekasih tersebut).

- Sentiasa berfikir bahawa ia diciptakan bukan untuk memperturutkan hawa nafsu namun ia diciptakan untuk sebuah perkara yang besar , iaitu beribadah kepada Allah pencipta dirinya. Perkara tersebut tidak dapat diraihnya kecuali dengan menyelisihi hawa nafsu.

Penutup :
Berbahagialah seorang hamba yang sentiasa mengenal dirinya dan musuhnya dan selalu berusaha untuk memperbaiki dirinya. Dialah hamba beruntung kerana semakin dia bersungguh-sungguh mengurus jiwa dan hatinya dengan keimanan kepada Allah, dan membersihkan hatinya dari gejolak hawa nafsu maka insyaallah dia akan semakin dekat dengan kepada ampunan Allah SWT dan kasih sayang Allah SWT.
" Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar berserta dengan orang-orang yang berbuat baik. " (al-Ankabut: 69)


Sumber : [ SINI ]

|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||