Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Thursday, October 15, 2015

Geram Plus Sabar .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Tengok tajuk post mungkin dah faham yang sekarang wani dalam keadaan mempunyai dua perasaan . Geram bertambah pula dengan sabar , haha . Dah geram lepas tu mesti kena sabar takkan nak geram je , hati pun sakit . Hati memang dah sakit bila kegeraman tu timbul . Tapi bila hati sakit nak lah sihat semula dengan hadirkan perasaan sabar dan redha .

Nak dijadikan cerita timbulnya perasaan tu begini

Hari ini Awal Muharram , semua sektor pekerjaan tutup sebab cuti umum . Jadi wani pun cuti daripada berkerja , kawan-ii pun cuti . Ingatkan cuti nie nak pergi tengok sekolah yang wani ada mohon jadi guru . Sebelum datang sekolah tu , wani call setiausaha pembinaan sekolah tu , katanya sekolah tu memang nak pakai tenaga pengajar dan minta wani call guru besar sekolah itu . Tapi setiausaha tu tak ada nombor guru besar tu , jadi wani pergi la sekolah tu dan jumpa dengan beberapa orang ustazah dan minta no guru besar tu , mereka pun bagi . Dah dapat no ustaz tu wani tanya lahh .

" Assalamualaikum ustaz , ustaz nie guru besar sek sekian sekian ke ?? "

" Ye , saya . Kenapa ye ? "

" Saya nak tanya sekolah tu ada kekosongan kerja tak ? "

" Setakat nie tak ada , kami cuma nak pakai kerani je untuk tahun depan , ada jugak nak guna tenaga pengajar untuk tahun depan . Ada basic agama ke ? "

" 0oh , macam tu . Ada , saya Diploma Pengajian Islam , lagipun saya baru datang tengok sekolah tu. "

" Takpe , petang nie awak datang bawak sijil dan resume semua dalam pukul 2 petang macam tu , lagipun ada majlis kesyukuran pembukaan sekolah , semua dijemput hadir ."

" InshaaAllah , petang nie saya datang sekali bawa resume , terima kasih ustaz , Assalamualaikum "

" Baik baik , waalaikumussalam "

Rumah wani dari sekolah tu ambik masa selama sejam setengah nak sampai . Dahlah datang dua kali , pagi dengan petang . Pagi tu dah datang , bila call ustaz tu , dia suh datang petang , kena balik rumah tukar pakaian ambik semua sijil photostat , kebetulan resume tak print sebab sebelum nie semua hantar email , bukak laptop simpan dalam pendrive , siap-ii dan keluar pergi cari kedai printer . Alhamdulillah , ada kedai bukak .

Dalam perjalanan macam tak fikir apa , cuma kalau dalam alhamdulillah , berbaloi pergi dua kali , kalau tak dapat redha je , dah usaha tapi Allah tak izinkan . 

Sampai sekolah itu , wani solat zohor dengan kawan . Sekolah tu sebelah masjid , jadi senang solat kat situ je . Meseg ustaz tu kata dah sampai tapi tak reply , takpe faham mungkin sibuk dengan majlis . Kitaorang pun duduk dekat pondok . Sekali ada sorang pakcik tegur suruh pergi makan . Masa tu wani tanya ,

" Ustaz sekian tu ada ? "

" dari mana ? Sek Slim ke ? " Sambil tersenyum ,

" Eh ! Takk ." Wani pun senyum la balik .

" Kejap ye pakcik pergi tengok "
( Beberapa minit kemudian )

" Haaa , ustaz sekian tu ada , pergi la masuk makan ." pakcik tu senyum lagi .

" Terima kasih pakcik

Wani dengan kawan-ii pun masuk hall makan tu , ada seorang ustazah sambut . Wani dah gugup , ustazah tu suruh jemput makan , tapi bak kata kawan wani ustazah tu tak peramah , mahal dengan senyuman , haha . Mampu gelak je tapi diaorang jela makan , wani tak makan pun takut punya pasal , haha . Minum air je . 

Bila ustaz tu dah selesai makan sembang apa bagai , baru lah dia jumpa wani . Nak dijadikan cerita geram nyaa . Ustaz tu tanya .

" Mana tahu sekolah nie ?? "

" Dapat tahu dari internet ada facebook tulis Sekolah Agama Rakyat Bla bla bla "
( Ustaz tu mengangguk )

" Nak mengajar ke ? "

" Haa , kalau ada kekosongan saya nak mengajar ."

" Macam nie la , awak boleh mohon dekat jabatan agama Slim River . Buat masa sekarang tenaga pengajar dah cukup . Kami nak pakai kerani pun tahun depan . Awak gi jabatan agama , mohon interview nanti kata nak mohon sekolah ini . Nak mohon penyelia kafa tu ?"

" Haa , boleh jugak "
( Bangun , ambik henset )

" 017 +++++++ . Nama dia Puan Sekian . Awak cuba call tanya ada kekosongan untuk guru kafa tak ?"

" Terima kasih ustaz , ingatkan sekolah ini ambik guru tajaan , macam interview pastu tunggu panggilan ."

" Dulu memang buat macam tu , guru bawah sekolah tapi sekarang semua guru dari Pejabat Agama ."

" Takpe ustaz , terima kasih yee "

" Dah makan ?? Kalau belum jemput la makan "

" Takpe , dah makan ustaz . Terima kasih."


Yaaa ! Begitu lah ceritanya tanpa tengok sijil dan resume wani . Nak menangis time tu . GERAM sebab datang macam tak ada function tapi dalam telefon suh bawa resume bagai . Boleh je ustaz tu bagitahu dalam telefon kalau nak mengajar sekolah tu kena mohon dekat Jabatan Agama dulu , tak adalah kawan wani drive sampai sejam setengah semata nak hantar wani pergi interview dan tengok sekolah tu .

Dalam perjalanan balik , wani call Puan sekian tu . Dia kata ada kekosongan guru kafa tapi kena datang pejabat ambik borang dan interview , pastu peperiksaan . Wani hanya mampu cakap InshaaAllah , nanti saya datang pejabat agama , terima kasih puan . Puan tu adalah jugak tanya dari mana , siapa bercakap , dapat mana no dan bla bla bla .

Ya Allah , dalam kereta mesti la kawan-ii bising , kata macam tak ada function datang , tapi alhamdulillah dapat makan , haha . Diaorang jela dapat makan , wani kelaparan tapi takpe , wani bersyukur ada kawan nak tolong bawa pergi sekolah tu , mampu belanja duit minyak je . Balik tu beli cakoi je untuk hilang kan kelaparan .

Bila balik rumah , wani cerita semua dekat ibu , ibu kata itulah pengalaman , orang nie macam-ii perangai . Ibu dah bagi peluang . Wani diam je . Pastu ibu kata mungkin rezeki wani dalam Batang Kali je , buat masa sekarang tunggu je kekosongan dari kedai buku . Cerita kat gomok , dia kata kena cari kerja tetap jugak , diploma wani bukan hanya layak mengajar je , banyak lagi . 

Serius talk , wani dah putus asa nak mohon jadi guru sekolah . Nak ke jabatan agama tu tak adalah sampai ke Slim River , mohon kat Kuala Kubu je tapi nak pergi sana tu kena hari kerja , wani pula kerja , macam tak ada masa , InshaaAllah , akan cari masa untuk pergi mohon je tak berharap dapat mengajar sekolah dah . Mungkin dalam erti kata lain dah putus asa , dan hanya nak kerja kedai je , itu sahaja yang berkelayakkan . 

Rezeki Allah ada kat mana mana . Wani usaha untuk kerja cuma tidak berharap nak mengajar sekolah dah . Itulah cerita nyaa , menggeramkan betul ustaz tu . Tapi dalam perjalanan balik wani cuba sabar dan terima dengan apa yang terjadi , bak kata Gomok mungkin ada hikmahnya , wani hanya mampu iya kan je . Hikmah tu rahsia Allah , wani pun tak tahu apa hikmah peristiwa hari nie .

Itulah ceritanya . Biar lah nama sekolah , ustaz dan puan tu dirahsiakan .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'   ||



3 comments:

  1. Insyalllah, rezeki Allah ada di mana2, teruskan berusaha .. Allah nak tunjukkan jalan yg terbaik dari sek tu..
    http://jepunmari2.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. http://madey09.blogspot.my/ dari laman mialiana follow me back ya

    ReplyDelete
  3. Salam wanie! sabar eh, insyaAllah akak pun tak de kerja tetap lagi,
    tapi kerja jd cikgu PASTI ni pun dah buat akak bahagia sangat.
    InsyAllah rezeki Allah takkan pernah tersalah alamat :)

    ReplyDelete