Home Owner TutoriaL Lirik Lagu Dunia Iman Bookstore

Followers

Sunday, September 18, 2016

Nak buka pusat tuisyen .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Image result for tumblr islamic quotes

Alhamdulillah , hari ini berkesempatan untuk update blog setelah sekian lama tidak menaip . Sebenarnya banyak sangat perkara yang ingin dikongsikan tapi sering tak berkesempatan . Bila banyak sangat nak dikongsikan ini adalah salah satu yang ingin wani kongsikan dalam blog ini .

Rata rata ramai tak blogger yang bukak kelas tuisyen ? Niat dihati teringin nak buat kelas tuisyen agama untuk pelajar pelajar tahun 1 -6 . Nie hanya plan bila nak jadi kenyataan pun tak pasti .

Wani nak sangat bukak kelas tuisyen agama untuk subjek sekolah agama . Mengajar tajwid , feQah , sirah dan sebagainyaa . Bila kutip dari pengalaman kengkawan macam " wahhhh ! seronoknyaa ".

Okeyy , faktor kelas untuk permulaan nak buat dekat rumah dahulu , kalau sambutan mengalakkan baru nak buat dekat rumah kedai atau rumah sewa . Tapi strategi rumah wani jauh dari kawasan perumahan yang wani ngajar sekarang .

Bab modal pun kena fikir juga , nak beli whiteboard , meja dan kerusi belajar , keselesaan kelas tuisyen dan sebagainya , bab modal nie adalah sikit untuk permulaan .

Banyak perkara fikir bila nak bukak kelas tuisyen nie takut jadual yang wani buat bertembung dengan kelas tuisyen akademik mereka . Lagipun wani baru lagi dekat kawasan perumahan ini sebab baru sahaja berpindah . Yang wani mengajar sekarang nie kawasan perumahan lama wani , jadi nak dapat sambutan dari sini mungkin tipis .

Bak kata ibu 
" Bila plan paling kurang setahun untuk rancang betul-ii . Lagipun kawasan perumahan nie kita tak kenal siapa siapa lagi , anak mereka macm mana , keluarganya dan sebagainya "
Betul juga kata ibu wani tu , kalau ajak pelajar wani sekarang , ada yang nak tapi parents tak bagi sebab rumah wani jauh .

Macam mana nak mulakan kelas tuisyen nie ??  Macam macam masalah fikir . Mungkin ada cadangan atau semangat rakan blogger , boleh komen dibawah . Oh yaa ! Ada kawan kata , kalau nak bukak kelas tuisyen kena buat lesen ? Ye ke ? Tapi ada kawan kata pula , kalau buat dekat rumah tak yah buat lesen pun takpe melainkan kita nak buat permis macam ruamh kedai , baru bluat lesen . Mana satu boleh percaya ? image .

Rupanya banyak perkara kita kena fikir bila nak mulakan sesuatu bisnes atau perniagaan . Doakan rancangan wani nie berhasil , tak kisah cepat atau lambat , kalau yakin , usaha dan tak putus asa serta dapat sokongan dari orang sekeliling . InshaaAllah . Aamiin .

Setakat sini dulu entry wani . InshaaAllah , ada masa . Akan diupdate lagi . Harap tidak jemu dan boleh beri cadangan atau pendapat .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'   ||



7 comments:

  1. Hai wani. Yura dulu pun ngajar juga tp kat rumah yura je. Yg dtg kebanyakan anak2 kwn ibu Yura. Yura ajar math.
    Xpernahlah lg buka tusyen tp mengajar mcm home tutor tu adalah. Xperlu lesen ke permis sbb rumah sendiri kan.
    Btw, niat wani tu bagus sngt. Yura sokong wani, moga murah rezeki dpt buka pusat tusyen! May Allah bless you ☺️

    ReplyDelete
  2. Sesuatu yg bagus tu.
    Kalau la aida dekat, aida mesti anta anak2.
    Tak ramai yg buka tuisyen agama.

    ReplyDelete
  3. good luck awak :D
    https://mellyacrayola.blogspot.my/

    ReplyDelete
  4. bagus tu. betul kata sis aida. tak ramai yang ajar kelas agama. tryla..

    ReplyDelete
  5. InshaAllah ......semoga berjaya....

    Try la buat secara percuma dulu....ajak anak anak jiran.... 2 3 orang dlu

    ReplyDelete
  6. kalau mengajar agama, rasanya kana ada tauliah ..

    ReplyDelete
  7. kalau mengajar subject agama, kena ada tallish

    ReplyDelete